Kako države pomažu transportni sektor – iskustva iz Velike Britanije

Britanska vlada podržaće transportne rute sa oko 27 miliona funti, omogućavajući tako da se nastavi protok robe, piše portal transinfo. Država će pružiti podršku za ukupno 31 rutu.

Oko 17 miliona funti biće izdvojeno za rute između Severne Irske i Velike Britanije, a oko 10,5 miliona za trajektne i drumske servise do ostvra Vajt i Scili. U narednom periodu podrška će biti dostupna i za rute ka kontinentu, uključujući i Evrotunel.

Operatori na mnogim od ovih ruta su pod sve većim finansijskim pritiskom zbog pada potražnje. Budući da mnogi od njih dopremaju robu od vitalnog značaja, poput lekova, sirovina i hemikalija za tretman vode, važno je obezbediti neometano funkcionisanje prevoza.

Britanski sekretar za saobraćaj Grant Shapps saopštio je da su Velika Britanija, Francuska i Irska, zajedničkim sporazumom, dogovorile da će teretne rute biti operativne tokom korona krize, te da će države uložiti napore i podržati kritične deonice, piše trans.info.

Britanska vlada je takođe pokrenula novu Jedinicu za podršku saobraćaju koja je namenjena održavanju železničkih i drugih transportnih veza otvorenim.