Kako Henkel deterdženti stižu iz Kruševca na evropska tržišta – vozom?

Kompanije Gebrüder Weiss i Henkel proširile su svoje dugogodišnje partnerstvo inovativnim konceptom železničkog transporta. Od maja ove godine, Henkel deterdženti i sredstva za čišćenje koji se proizvode u Kruševcu dopremaju se na evropska tržišta vozom na relaciji Beč-Diseldorf.

Ovaj koncept, koji već pokriva oko 750 isporuka godišnje, osmišljen je u saradnji sa Henkel logističkim centrom u Diseldorfu, a donosi mnogobrojne pogodnosti za oba partnera.

– Takvim servisom na relaciji Beč-Dizeldorf rešava se problem trenutnog manjka kamionskih kapaciteta, a emisije koje utiču na klimu smanjuju se do 70%. Istovremeno, postižu se rokovi isporuke koji važe za drumski transport – naglašava Roland Raith, generalni direktor Gebrüder Weiss za Srbiju.

Novo rešenje smanjuje emisije CO2 za oko 500 metričkih tona godišnje. Henkel proizvodi iz divizije Deterdženti i kućna hemija, koji su se nekada prevozili kamionima čitavim putem, sada se u Beču utovaraju na Helrom vagone namenjene za prikolice kamiona. To kompaniji Gebrüder Weiss omogućava da koristi iste prikolice koje su prethodno korišćene za drumski transport.

– Zahvaljujući kompaniji Helrom, više ne moramo da koristimo konvencionalne železničke terminale. Takođe, više ne postoji potreba za korišćenjem kranova ili specijalnih prikolica koje se utovaraju kranovima. Prikolice se jednostavno bočno utovaraju na teretne vagone pomoću rotacionih platformi za utovar i potom skidaju na odredištu pomoću drugih vučnih vozila – objašnjava Roland Raith.

Jedna od prednosti ovog koncepta isporuke koji Gebrüder Weiss, Henkel i Helrom zajednički razvijaju i primenjuju, jeste što je voz direktno povezan sa fabrikom kompanije Henkel.

– Čvorište za prikolice nalazi se u neposrednoj blizini naše lokacije u Dizeldorfu. To znači da možemo da istovarimo proizvode pravo iz vagona i da ih dopremimo do našeg magacina. Železnička veza nam omogućava da izbegnemo kamionski transport, smanjimo emisije CO2 i time učinimo naše procese održivijim – objasnio je Patrik Csar, Direktor sektora logistike i izvoza u lancu snabdevanja za segment Deterdženti i kućna hemija kompanije Henkel.

Dugogodišnje partnerstvo u oblasti logistike

Gebrüder Weiss sarađuje sa kompanijom Henkel već više od 25 godina. Pružalac logističkih usluga organizuje drumski, vazdušni i pomorski transport između različitih proizvodnih i distributivnih centara kompanije Henkel u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Državama. U svojoj mreži drumskog transporta u Evropi, za potrebe kompanije Henkel, Gebrüder Weiss već koristi nekoliko kamiona na gas sa niskim emisijama.

Kompanija Helrom patentirala je tehnologiju za horizontalni utovar i istovar prikolica, bez potrebe za korišćenjem kranova.  Takođe, utovar i istovar bez prepreka postižu se direktno u fabrici ili magacinu, čime se zaobilaze uska grla na tradicionalnim terminalima. Kao pružalac usluga špediterima, kompanija Helrom ima cilj da pokrene modalni prelazak sa drumskog na železnički transport.

Foto: Kamion manevriše svoju prikolicu direktno na železnički vagon na terminalu za pretovar kontejnera u Beču (Izvor: Gebrüder Weiss / Martin Jager)