Kako se tržište paketskih usluga razvijati u uslovima nove globalne krize?

Globalno tržište kurirskih, ekspres i paketskih pošiljki (CEP – courier, express and parcel) poraslo je u 2021. godini za više od 12%. Proračuni analitičara Transport Intelligence (TI) govore da će se zamah nastaviti i u 2022, ali se u ovoj godini očekuje nešto slabiji rezultat, koji neće preći 10 procenata.

U 2021, CEP tržište vredelo je 462,1 milijardu evra, što je rast od 12,2% u odnosu na godinu ranije. Ovo povećanje je bilo nešto slabije nego u pandemijskoj 2020. godini, kada je došlo do povećanja od 13%.

Ipak, ekspanzija u 2021. bila je druga najjača u poslednjih 10 godina.

Dinamičan razvoj u protekloj godini posledica je ukidanja pandemijskih ograničenja, procvata prodaje putem internera i razvoja međunarodne trgovine. Rast na domaćim tržištima u 2021. godini iznosio je 11,4%, a vrednost je dostigla 371,4 milijarde evra. Istovremeno, međunarodno tržište paketa se razvijalo dinamičnije (15,9%), iako je vrednost ovog segmenta (90,7 milijardi evra) bila znatno niža od prodaje na domaćim tržištima.

Posmatrano po regionima, Azija i Pacifik (38,9% globalne vrednosti) bili su najveće globalno tržište u 2021, ispred Severne Amerike (35%) i Evrope (21,7%). Šest od sedam regiona zabeležilo je dvocifren  rast i u 2021. godini, ali su samo Azija i Severna Amerika rasle brže od globalnog proseka. S druge strane, ako govorimo o domaćem tržištu, regioni podsaharske Afrike i Južne Amerike su se najbrže razvili – zahvaljujući pre svega izuzetno niskoj osnovi za poređenje, kao i e-trgovini koja je tek počela da se razvija.

Kada je reč o međunarodnim isporukama, najdinamičnije je bilo azijsko-pacifičko tržište (povećanje skoro 21%), što se pre svega može objasniti činjenicom da su glavni proizvodni centri u Aziji.

Zamah rasta će se usporiti

Analitičari TI procenjuju da će se rast u tekućoj godini donekle usporiti, te da bi trebalo da iznosi oko 9%. Do kraja 2022. vrednost CEP tržišta biće 503,5 milijardi evra, navode. Usporavanje se očekuje kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu paketskih usluga. U oba slučaja, prognozira se jednocifreni rast – 8,3%, odnosno 9,1%.

Na ovo usporavanje će uticati sve veći troškovi energije i goriva, globalne inflatorne tendencije – koje će usloviti smanjenu potrošnju, dalji prekidi lanca snabdevanja i očekivano obnavljanje korona ograničenja u Kini.

Prognoze

Očekuje se da će prosečan godišnji globalni rast do 2026. godine biti 7%. Stručnjaci TI očekuju da će unutrašnje tržište paketskih, kurirskih i ekspres pošiljki rasti u proseku 6,7% godišnje, dok će se međunarodno tržište razvijati nešto dinamičnije, sa prosečnom procenom rasta od 8,1%.

Analitičari ocenjuju da će se do 2026. najbrže razvijati severnoameričko CEP tržište, sa godišnjim prosekom od 7,7%. Nešto manji rast preddvođa se u regionu Azija i Pacifik (7,3%), dok se značajno niži rezultati očekuju u Evropi – 5,6% godišnje, do 2026.

Izvor: trans.info 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.