PET SAVETA: Pripremite svoj sektor logistike za digitalnu transformaciju!

Logističke kompanije danas više nego ikada moraju biti spremne da prihvate digitalnu transformaciju. Dosada nezabeleženi obim posla – pre svega kao posledica velikog rasta online trgovine, primorava globalne logističke kompanije da postanu efikasnije, svestranije i brže. Da bi odgovorile na ove zahteve, okreću se korišćenju pametnih, tehnoloških rešenja, bilo da je reč o angažovanju robota u skladištima, naprednom praćenju pošiljki, samovozećim kamionima…

Digitalna transformacija podrazumeva da digitalne tehnologije integrišu svaki deo poslovne operacije, menjajući iz temelja način na koji se klijentima pruža bilo koja usluga.

Obnavljanje logističke industrije

Automatizacija usluga ubrzano menja logističku industriju. Logističke kompanije računaju na ove alate kako bi podstakle kompetentnije i neposrednije procese. Štaviše, taktika koju oni primenjuju uključuje upotrebu naprednih tehnologija kako bi se efikasnije zadovoljili zahtevi kupaca nego što je to bio slučaj ranije – i to putem kombinacije analize podataka, IoT (Internet of things), robotike i senzora, koji će u potpunosti transformisati poslovanje preduzeća.

Na primer, trenutni manjak vozača doveo je do primene tehnologije za samostalnu vožnju u sektoru kamionskog prevoza, a nekoliko kompanija radi na razvoju takvog voznog parka koji bi mogao da pomogne organizacijama da smanje operativne troškove. S druge strane, digitalizacija smanjuje zahteve logističke industrije za radnom snagom, budući da se na pojedinim pozicijama sve češće angažuju – roboti.

Ubrzana digitalizacija transformisaće logističku industriju u budućnosti u tolikoj meri da nećemo moći da je prepoznamo, smaraju stručnjaci.

Digitalna transformacija dovešće do sigurnije, pouzdanije i efikasnije logističke industrije.

· Autonomna vozila značiće smanjenje zavisnosti od vozača, koji provode mnogo sati na putu svakoga dana, ponekad i zanemarujući propise kako bi ispoštovali svoje rokove.
· Pomoći će u smanjivanju pritiska na industriju do kojeg je došlo zbog brze evolucije elektronske trgovine.
· Lideri u industriji mogli bi da uštede novac tako što će zapošljavati manji broj ljudi.
· Tehnologija, kada bude usavršena, biće pouzdanija, čime će se izbeći ljudske greške.

Logistička efikasnost prikazuje koliko dobro preduzeće upravlja svojim poslovanjem. Sirovine, skladištenje, lanac snabdevanja, informacije koje prate celokupan proces, isporuka proizvoda – sve se to odvija pod upravom sektora logistike.

Pixabay.com/Antonio Hernández

Evo koje korake sektori logistike u preduzećima moraju da slede, kako bi svojim organizacijama obezbedili da ostanu konkurentne u uslovima ubrzanih promena!

Nabavite sistem za upravljanje informacijama To će biti od koristi vašoj kompaniji u nekoliko oblasti, kao što su lanac snabdevanja, upravljanje skladištem i zalihama, praćenje; ovaj sistem pruža veću vidljivost u lancu isporuke i ubrzava dostavu porudžbina kupcima.

Vodite računa o skladištenju zaliha – Nemaju sve industrije dovoljno skladišnog prostora za rukovanje velikim količinama zaliha. Rezultat toga je nedostatak zaliha, koji često može da znači usporavanje isporuke. Zašto onda ne razmislite o skladištenju zaliha kod treće strane? Globalno 3PL (third part logistics) tržište je vredno nekoliko milijardi, a veliki broj skladišta nudi prostor za vaše dodatne zalihe.

Konsultujte se sa pouzdanim partnerom za logističku podršku – Konsultujte se sa pouzdanim partnerom za logističku podršku i obezbedite velike količine dostupne za isporuku. Međutim, učinite to tek nakon što procenite svoj sistem za upravljanje informacijama i podatke o korisnicima koji će vas usmeriti na tržišne trendove, vrstu, pošiljke, količinu…

Obučite osoblje – Lideri u odeljenjima logistike moraju da obezbede da svi članovi tima budu adekvatno obučeni za korišćenje savremenih tehnologija – bilo da će obuka biti poverena HR sektoru ili dobavljačima sistema. Dobra ideja može biti i da pozovete dizajnere sistema i IT stručnjake da podele saznanja sa vašim timom. To će obezbediti neometan protok informacija duž celog lanca vrednosti.

Ponovo definišite proces planiranja prodaje i poslovanja (S&OP)– Ukratko opišite svoje standardne operativne procese kako biste osigurali da vaš tim preuzima kontrolu u pravo vreme, što su mali, ali strateški bitni koraci.

Učite od konkurencije

Konkurencija i druga tržišta mogu da budu odličan izvor besplatnog znanja; posmatranjem konkurencije možete da saznate:

· Trenutno najbolje prakse u upravljanju logističkim lancima;
· Savremene tehnike upravljanja operacijama u akademskim krugovima;
· Informacije o najnovijim sistemima i softverima za upravljanje protokom informacija;
· Mogućnostima o programima obuke za vaše osbolje.

Izvor: trans.info