Kina formirala logističkog giganta u državnom vlasništvu

Kina je u ponedeljak osnovala novu državnu logističku grupu, kako bi ojačala domaće i globalne lance snabdevanja pod pritiskom poremećaja izazvanih pandemijom, saopštio je istog dana državni emiter CCTV.

Takozvana China Logistics Group imaće ulogu „organizatora globalnog lanca snabdevanja“ i radiće na razvoju međunarodnih trgovinskih veza i usluga transporta, kao i prekogranične elektronske trgovine.

Nova kompanija je formirana spajanjem pet kompanija – China Railway Materials, China National Materials Storage i Transportation Group, Huamao International Freight Limited Company Shenzhen Branch, China Logistics i China National Packaging Corporation.

Novoformirana grupa će, kao strateške investitore, uključiti i matične kompanije China Eastern Airlines-a, COSCO Shipping-a i China Merchants Group-a, koji će imati udeo od 10%, 7,3% i 4,9%, respektivno.

Preostale akcije će ravnomerno podeliti Kineska državna komisija za nadzor i upravljanje imovinom (SASAC) i China Chengtong Holdings Group.

Novi državni logistički gigant trenutno pokriva 30 kineskih provincija, prisutan je na pet kontinenata i upravlja sa 3 miliona vozila, saopštili su mediji u ovoj zemlji.

Osnivanje logističke grupe dolazi u trenutku kada pandemija nastavlja da remeti globalne lance snabdevanja, posebno u kineskim lukama, gde čak i jedan pozitivan slučaj COVID-19 može dovesti do obustave operacija.

Izvor: maritimeprofessional.com