Kompanija Dr Oetker kupila startap za DOSTAVU pića flaschenpost

Nemački startap za isporuku pića flaschenpost prodat je prehrambenom gigantu The Oetker Group.

Kako je saopšteno, obe kompanije saglasile su se da ne iznose vrednost transakcije, a nemački mediji pišu da je reč o čak milijardu evra.

Grupa Oetker je, inače, pokušala da kreira sopstvenu verziju ove usluge ponudom Durstekpress, ali je sada odlučila da nabavi original koji obećava isporuku pića do vrata kupaca za manje od 2 sata.

Startap flaschenpost, sa sedištem u Minsteru, osnovan je 2016. godine. Ova brzorastuća firma koja pruža usluge dostave pića zasad posluje u 23 nemačka grada. Porudžbine se mogu izvršiti putem aplikacije, a piće se isporučuje besplatno u roku od 120 minuta.

Zapošljavaju oko 7.000 ljudi, uključujući vozače i radnike u skladištu, a kreirali su i sopstvene marke vode i piva koje čine 15% prodaje.

Kućna dostava je usluga koja je doživela procvat od početka pandemije koronavirusa. Bilo da se radi o isporukama iz supermarketa od vrata do vrata, hrani za poneti ili drugim proizvodima, startupi koji rade u ovom području jedni su od retkih koji imaju koristi od trenutnog okruženja – a flaschenpost je jedan od njih.

Kako piše portal eu-startups.com, flaschenpost je samo u oktobru ostvario oko 27 miliona evra prodaje, a očekuje se da im ni drugi talas korone neće naštetiti – naprotiv.

Prema nemačkom t3n, flaschenpost je već brzo rastao pre nego što se dogodila pandemija – njihova prodaja se utrostručila od 2018. do 2019. i od 2019. do 2020. T3n navodi da iako startup ima negativni mesečni novčani tok od 2,5 miliona evra, njihov brz godišnji rast impresionirao Dr Oetker, te je bio spreman da plati izuzetno visoku cenu transakcije. Godišnji rast od 200%, marža doprinosa od 50% i uspeh sopstvenih brendova objašnjavaju cenu akvizicije, smatraju stručnjaci.

Izvor: eu-startups.com 

 

Podeli na društvenim mrežama: