Konstantin Grčić dizajnira specijalizovani dostavni ROMOBIL (VIDEO)

Brend kompanije Volvo – Polestar, dosada je bio poznat po proizvodnjim električnih vozila, poput Polestar 2 automobila od 60.000 dolara, a sada razvijaju nešto potpuno drugačije.

Zahvaljujući saradnji sa Konstantinom Grčićem, čuvenim nemačkim industrijskim dizajnerom srpskog porekla, proizvođačem električnih motocikla Cake, proizvođačem aluminijuma Hydro i časopisom za dizajn Wallpaper Magazine, Polestar je razvio koncept vozila za male dostave – romobil na tri točka, pod nazivom Re_Move.

Ovo neobično električno vozilo predstavljaće prvi specijalizovani dostavni romobil na svetu, sa šasijom od alumunijuma koji se u potpunosti može reciklirati.

Polestar zasad nije saopštio nikakve tehničke detalje, ali kažu da su Re_Move dizajnirali kako bi bio dovoljno kompaktan da se može voziti biciklističkim stazama, a istovremeno dovoljno izdržljiv da preveze do 300 kilograma robe.

Izgleda da brend kompanije Volvo ne namerava da ovaj koncept ostane samo na papiru, već imaju ozbiljne namere s njim. Ove jeseni nameravaju da predstave prvi funkcionalni prototip. Pre toga bi 17. marta na online događaju trebalo da obelodane još neke detalje.

 

– Korona kriza otvorila je prozor u svet sa manje bučnim gradovima i a čistijim vazduhom. U isto vreme, porastao je broj internet kupovina i kućnih dostava. Inspirisana prilikom da stvori bolje i zelenije okruženje, grupa koja stoji iz projekta Re_Move, uvidela je prilike da preispita last-mile rešenja i mogućnosti za smanjenje upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem – navodi Polestar u saopštenju.

Konstantin Grčić, jedan od vodećih svetskih industrijskih dizajnera, na ovom projektu saraađivao je sa osnivačem kompanije Cake Stefanom Iterbornom, sa timom kompanije Hydro, kao i sa Polestar-ovim dizajnerima u UK, kako bi se prevazišao složene inženjerske izazove realizacije svog dizajna.

Ovo je samo početak, kaže generalni direktor kompanije Polestar Thomas Ingenlath.

– Električni pogonski sklop je samo prvi korak. Sada moramo da posmatramo čitav proces i sa kojim materijalima dizajniramo. Ovo je mnogo uzbudljivije od prakse tokom prethodnih godina, kada su dizajneri u stvari samo ulepšavali.

Polestar je nezavisna švedska marka premium električnih automobila, koju su 2017. osnovali Volvo Cars i Geeli Holding. Sedište kompanije je u Geteborgu u Švedskoj, a svoja vozila prodaju na deset svetskih tržišta širom Evrope i Severne Amerike, kao i u Kini.

Izvor/foto: polestar.com