Korona promenila strukturu prihoda kompanije UBER – Prevoz putnika više nije na prvom mestu

Američki gigant Uber ostvario je 2,24 milijarde dolara prihoda u drugom kvartalu 2020, odnosno 29% manje nego pre godinu dana. U drugom tromesečju, pod uticajem pandemije, ubeleženo je nekoliko značajnih promena.

Najveći deo prihoda ostvaren je u sektoru isporuke hrane preko Uber Eats-a (1,2 milijarde dolara), a slede prevoz putnika (790 miliona dolara) i prevoz robe preko Uber Freight (211 miliona dolara).

Profitabilnost putničkog prevoza se iz godine u godinu značajno smanjuje, a rezultati pokazuju da su prihodi u tom segmentu sada pali za gotovo 67%. Sa druge strane, prihod od teretnog prevoza se povećao – za 27% (naročito u sektoru za isporuku hrane – za čak 103%), što američki mediji smatraju važnim indikatorom novog trenda. Po prvi put u istoriji kompanije, isporuka hrane je „prešišala“ prevoz putnika!

Iz Ubera objašnjavaju da je to prvenstveno posledica pandemije, koja je primorala mnoge potencijalne putnike da ostanu kod kuće. Istovremeno, navode, očekivano je da će druge usluge kompanije biti sve popularnije. Korona virus podstakao je ljude da isporuke sada percipiraju kao korisne, a ne kao luksuzne, smatraju u Uberu.

Teretni sektor bolje podnosi krizu

Iz finansijskih rezultata koje je gigant nedavno predstavio možemo takođe videti da je prilagođena EBITDA najviša kod teretnog prevoza.

U drugom tromjesečju, ona je kod Uber Freight dostigla 49 miliona dolara (52 miliona dolara u drugom kvartalu 2019). Pad u ostalim segmentima poslovanja američkog giganta je izraženiji – sektor putničkog prevoza ostvario je rezultat od samo 50 miliona dolara, dok je pre godinu dana on bio čak 506 miliona dolara.

Kompanija je takođe izvestila da je njen neto gubitak u drugom kvartalu 2020. iznosio 1,8 milijardi dolara, što praktično znači da Uber i dalje baca novac. Međutim, čini se da je taj proces sada nešto sporiji – pošto je neto gubitak u istom periodu lani iznosio 5,24 milijarde dolara.

Kvartalni finansijski rezultati dostupni su na ovom linku. 

Osim predstavljanja svojih finansijskih rezultata, Uber je podsetio javnost i na najvažnije promene uvedene u proteklom periodu. Uber Freight je, na primer, uveo dodatnu opciju licitiranja putem aplikacije. Osim toga, kompanija je sklopila partnerstva sa BluJai i Oracle TMS.

Izvor: trans.info 

 

Podeli na društvenim mrežama: