Lidl postavio nove zahteve za prevoznike – Ovu opremu kamioni moraju imati!

Lidl želi da kamioni koji prevoze njegovu robu budu bezbedniji. Zbog toga je ovaj trgovački lanac usvojio niz mera – sa ciljem povećanja nivoa bezbednosti vozila, kao što je ugrađivanje „asistenata za mrtve uglove“ (blind-spot assistance) u kamionima ili upotreba sistema za uklanjanje leda i snega sa poluprikolica.

Kako trgovački lanac ističe, sigurnost svih učesnika u saobraćaju je glavni prioritet njegove logistike. Zbog toga će kompanija, od marta 2020. godine, zahtevati od svojih prevoznika da koriste kamione koji imaju „asistenta za skretanje“. Nije važno da li je sistem proizveden fabrički ili je vozilo naknadno opremljeno.

– Na ovaj način, počećemo sa ranim primenjivanjem zakonske obaveze koja navodi da nova vozila moraju da imaju „asistenta za skretanje“, a koja će stupiti na snagu 2024. godine – objašnjava Tomas Kuzma (Tomasz Kuzma), šef logistike u kompaniji Lidl u Nemačkoj.

Kompanija je takođe obećala finansijsku podršku prevoznicima prilikom kupovine i instalacije sistema. Međutim, nije pružila nikakve konkretne informacije o finansiranju. Trenutno samo 12% kamiona koji prevoze robu za Lidl imaju „asistenta za skretanje“.

Pored toga, ovaj lanac je obezbedio poseban prostor u 39 logističkih centara u Nemačkoj, gde vozači mogu postaviti bočna ogledala tako da ona, zahvaljujući obojenim pomoćnim linijama, smanjuju mrtve uglove. Pored toga, u objektima se nalaze skele, uz pomoć kojih vozači mogu da uklanjaju led i sneg sa poluprikolica i krovova kamionskih kabina.

Izvor: trans.eu