LOGISTIČKE nekretnine u Srbiji – Nastavljaju se ulaganja, blagi RAST cena zakupa

Potreba kompanija da osiguraju svoje lance snabdevanja, ne samo trenutno, već i dugoročno, jedan je od presudnih faktora zbog kojeg potražnja za skladišnim kapacitetima ne posustaje: uprkos neizvesnim makroekonomskim prilikama i usporavanju potrošnje. Na evropskom nivou, nedavno objavljena sveobuhvatna analiza pokazala je da čak 90% zakupaca očekuje da će im u naredne 3 godine biti potrebno više skladišnih kapaciteta ili isti nivo kao i dosada. Zbog toga i ne čudi da su apetiti investitora veliki, te da taj sektor sada čini 20% svih ulaganja u nepokretnosti u Evropi.

Rastuće interesovanje za ulaganja u ovoj oblasti je trend koji je već duže vreme prisutan i u Srbiji.

Nadovezujući se na dobar talas iz prva dva kvartala ove godine i u trećem tromesečju 2022. ubeležena su nova otvaranja, nastavak već započetih projekata i važne najave novih, pokazuje izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina u širem području Beograda.

Prema podacima analize Belgrade Industrial Market Snapshot Q3 2022, cene zakupa distributivnih skladišta blago su porasle u odnosu na drugi kvartal i one sada iznose 4,5 EUR/m2 (prime rents). Prateći isti trend, cene zakupa za kapacitete nižeg kvaliteta, takođe su beleže blagi porast i one su sada u rasponu od 2 do 3,50 EUR po kvadratu.

Kada je reč o distributivnim skladištima, ukupni kapaciteti u širem području Beograda uvećani su za dodatnih 15.000 m2, nakon što je u Batajnici Albo je otvorio novo sedište i distributivno skladište.

Grundfos je u Inđiji otvorio svoj novi proizvodni pogon, a investicija je vredna 20 miliona evra i obuhvata 17.000 m2 proizvodne površine.

– Takođe, jedno od najzapaženijih otvaranja u ovom kvartalu zabeleženo je u Lapovu gde je nemački lanac Lidl otvorio svoje drugo distributivno skladište – ističu analitičari.

Snažan tempo se nastavlja, sa novim najavljenim projektima domaćih i međunarodnih investitora.

CTP je jedan od najaktivnijih developera vrhunskih magacinskih prostora u Beogradu i okruženju. Kompanija je u završnoj fazi razvoja Sigma projekta, najavljenog za poslednji kvartal ove godine. Osim toga, CTPark North 3 je u završnoj fazi razvoja i nakon čega će imati još 25.500 m2 savremenog logističkog prostora. Štaviše, CTP je najavio i izgradnju dva distributivna skladišta na lokaciji Kvantaš, sa planom razvoja najvećeg logističkog čvorišta u Beogradu – navodi se.

Takođe, Besico je najavio izgradnju tri hale u Novoj Pazovi. I dalje su aktivni Šimanovci gde napreduje izgradnja IPB faze 7.