Logistika IZ LIČNOG UGLA: Šta pokreće i motiviše uspešne menadžere?

Svako vreme donosi svoje izazove, a kompanija Gebruder Weiss – najstarije transportno-logističko preduzeće na svetu, tokom 500 godina tradicije uspešno je prevazilazila različite prepreke. Na ovom putu, motivisani i posvećeni zaposleni, kao i timski rad, oduvek su bili jedan od njihovih najvažnijih aduta.

Tri člana tima kompanije Gebrüder Weiss SrbijaJelena Živanović (key account menadžer), Goran Bačić (sales menadžer) i Bogdan Šoškić (sales menadžer Air&Sea) govore o tome kako njihovog ličnog ugla izgleda recept za uspeh, šta ih motiviše, zašto su se opredelili baš za GW, koje izazove vide kao ključne, ali i zbog čega je opuštanje sa kolegama posle napornog dana nezamenljiva stvar!

  • Kako izgleda vaš tipičan radni dan u kompaniji Gebrüder Weiss?

Goran: Može se reći da za sales menadžera ne postoji tipičan radni dan, jer raznolikost i multidisiplinarnost posla svaki dan čine vrlo različitim. Uprkos mnogobrojnim obavezama i intenzivnom radnom ritmu u toku dana, nakon dobro urađenog posla uvek je važno naći vremena za druženje s kolegama, a nakon posla sa porodicom i prijateljima.

Jelena: Narandžasti logistički svet svakodnevno inspiriše. Radne dane ispunjavaju nove ideje, komunikacija sa dragim ljudima i dugogodišnjim saradnicima i jedna sjajna pokretačka energija. Dan je dinamičan, a postavljanje prioriteta, uz dogovor, podrazumevano i lagano.

Bogdan: Dinamično od ranog jutra! S obzirom na to da roba dolazi i otprema se sa destinacija širom sveta i iz različitih vremenskih zona, aktivni smo i do kasno u noć kako bismo blagovremeno obezbedili sve potrebne informacije i organizovali transport. Sve u svemu, redovan monitoring, organizaciono-rukovodeća nadležnost, kao i aktivna komunikacija sa klijentima bili bi rezime mog tipičnog radnog dana u kompaniji Gebruder Weiss.

  • Šta vas je motivisalo da nastavite karijeru u kompaniji Gebrüder Weiss?

Goran: Kao otac troje dece, kako u privatnom tako i u poslovnom životu želim – stabilnost! Simbol toga je upravo Gebrüder Weiss, koji brine o svakom klijentu i svakom zaposlenom i neprekidno ulaže u najsavremenije tehnologije, te je stoga pravo mesto za uspešan karijerni put.

Jelena: Moja pokretačka snaga sazdana je od istrajnosti, vere, posvećenosti i stalne težnje ka izuzetnosti. Važno mi je da moj poslodavac to prepoznaje i deli iste stavove. Kompanija Gebrüder Weiss ne samo da prepoznaje vrednosti kojima se vodim, već ih i višestruko nagrađuje. Zbog toga mi je 15 godina, koliko sam deo ove kompanije – proletelo.

Bogdan: Prilika da se lično usavršim i nastavim karijeru u jednom dobro uređenom sistemu sa tradicijom od preko 500 godina podrazumeva određenu stabilnost i zbog toga sam svoje poverenje poklonio kompaniji Gebruder Weiss.

  • Na kakve ste sve izazove nailazili u toku svoje karijere u sektoru prodaje?

Goran: Kako se globalno i lokalno logističko tržište stalno menja, tako se menjaju i izazovi u sektoru prodaje. Protekla godina, uz sve svoje izazove, naučila nas je da prvenstveno prihvatimo digitalne transformacije u poslovanju, a onda i da se brzo prilagodimo svim ostalim izazovima.

Jelena: Tokom svih ovih godina, bilo je dosta različitih izazova. Ono što bih posebno istakla jesu oni pokretački izazovi, odnosno ciljevi koje iznova dostižemo: postaviti i slediti put koji nas izdvaja u odnosu na konkurenciju, ispuniti i prevazilaziti očekivanja klijenata. Neophodno je usaglasiti operativno, odnosno izvršno delovanje sa zahtevima i prioritetima kompanije – na globalnom i lokalnom nivou.

Izazovi i čine ovaj posao dinamičnim i meni beskrajno dragim. Ne bih mogla da zamislim da je drugačije.

Bogdan: Bilo je raznih izazova i svaki naredni je bio sve teži. Ako pogledam unazad, sve što je dolazilo kao aktuelni trend u prodaji, zatim migracija i razvoj same logistike u Srbiji, bilo je samo po sebi izazov – da se prihvati i još važnije, da se približi klijentima. Konkretno u tom slučaju, digitalizacija je učinila da sve ovo bude mnogo brže i dostupnije i to jeste jedan od najboljih odgovora na neke od prošlogodišnjih izazova.

  • Gebrüder Weiss nudi mnogo različitih usluga, ali za koju biste rekli da vašu kompaniju posebno izdvaja i razlikuje od konkurencije?

Goran: Kao nov član u kompaniji, izdvojio bih gusto razgranatu mrežu zbirnih linija koja nas čini različitim od ostalih kompanija koje pružaju usluge transporta i logistike.

Jelena: Izdvaja nas pristup logističkom poslu i realizaciji usluge. Posvećenost naših zaposlenih. Proizvodi po kojima smo jedinstveni na domaćem tržistu su GW pro.line i Home Delivery.

Bogdan: Iako primarno zastupam Air&Sea diviziju, moj tim se uvek trudi da kilijentima prezentuje i dodatne usluge i rešenja, koja su deo naše celokupne ponude – bilo da se radi o skladištenju ili B2B2C konceptu. Upravo je to ono što bih istakao – sveobuhvatna rešenja i ugovorna logistika.

  • Kako se, po vašem mišljenju, gradi poverenje klijenata?

Goran: Predanom komunikacijom, uz maksimalnu stručnost i realizaciju posla, gradimo međusobno poverenje!

Jelena: Logistika je posao ljudi. Poverenje klijenata se gradi kroz kvalitet pružene usluge, prihvatanje odgovornosti, transparentnost, uspostavljanje kvalitetnih i dugoročnih odnosa.

Bogdan: Posvećenost i profesionalnost u svakom trenutku – to je ključ uspeha!

  • Kao iskusni rukovodioci prodaje (sales menadžeri), imali ste prilike da poslujete sa mnobrojnim klijentima u različitim industrijama, pa nam recite po čemu je sektor logistike specifičan i koliko je industrija napredovala u smislu digitalizacije?

Goran: Sektor logistike se stalno susreće sa novim izazovima i menja se brže nego u bilo kom periodu do sada.

Najočiglednija promena jeste sve veća upotreba novih tehnologija, a naročito informaciono-komunikacione tehnologije. Istakao bih da se velike promene dešavaju i u pogledu zelene logistike i zaštite zivotne sredine.

Jelena: Logistika je neophodnost i spona svih aktivnosti u lancu snabdevanja, pratilac industrija i činilac optimizacije biznisa. Upravo će naši digitalni koraci – i naša strategija „Najbolje iz oba sveta“ obezbediti još lakšu i transparentniju komunikaciju.

Bogdan: Najveći razvoj, u smislu digitalizacije, pretrpeo je B2B2C koncept i retail logistika. Oni su digitalizacijom pronašli put da se što više približe krajnjem korisniku. Konkretno, daleke destinacije približili smo korisnicima tako što smo im omogućili da prate pošiljku u realnom vremenu, od mesta preuzimanja do krajnje adrese, da imaju uvid u dokumentaciju, komuniciraju direktno sa našim agentima, i sve to preko korisničkog myGW portala.

  • Koji trendovi nas u 2021. očekuju u vašoj industriji? Koje su to zemljle na koje treba da se ugledamo i od kojih da učimo o značajnim novinama? 

Goran: Ova godina biće u duhu digitalizacije i primene digitalnih alata u svim sferama života, kao i u poslovanju u našoj industriji. Kao i dosada, pokušaćemo da odgovorimo na najbolji način i na zahteve naših klijenata. I ove godine se vodimo sloganom da budemo bar korak ispred vremena, a novi portal myGW nam to omogućava.

Jelena: Sa sigurnošću će to biti dalji razvoj logističkih proizvoda kompanije Gebruder Weiss – eFulfilment, B2C/Home Delivery, kao i razvoj tržišta duž Puta svile.

Takođe bih naglasila i značajnije logističko povezivanje unutar zemalja Balkana i regionalni logistički pristup.

Bogdan: Iako kolevka logistike jeste Evropa, ono što se poslednjih godina desava u Kini je, po mom mišljenju, primer za ostale zemlje. U trenucima kada nas epidemija korona virusa dovela do blokade u Evropi i širom sveta, Kina je ostala aktivna i transport je funkcionisao. Oni su nas naučili šta je spremnost i kako da se postavimo u pravom trenutku. Kada govorimo o trendovima, to će svakako biti dalja digitalizacija kroz svoju širu primenu, umrežavanje, uvećanje postojećih kapaciteta kroz akviziciju, partnerstvo novih kompanija, a sve u cilju adekvatnog odgovora na sve zahteve tržišta.

  • Po vašem mišljenju, šta možemo očekivati od tržišta u narednom periodu? 

Goran: Nikada ne možemo za sigurošću tvrditi šta nas čeka u narednom periodu, ali ono što smo i prošle turbulentne godine potvrdili jeste da ćemo samo uz postizanje maksimalnog zadovoljstva klijenata i zasluženog poverenja uspeti da prebrodimo sve izazove koji predstoje.

Jelena: Kompanija Gebrüder Weiss će biti orijentisana ka razvoju funkcionalnih logističkih rešenja i ispunjavanju raznovrsnijih zahteva klijenata. Važan fokus poslovanja ostaje i biće ekologizacija, odnosno orjentisanost ka održivom pristupu realizacije logističkih usluga. Neizostavno, bićemo okrenuti i digitalizaciji. U skladu sa zahtevima tržišta – sveobuhvatna rešenja, posvećenost i unapređenje jesu i ostaće naše logističke vodilje.

Bogdan: Dosta izazova svakako! Verujem da će transport i logistika sve više dominirati kao privredna grana, a kvalitet i efikasnost usluge biće na velikom testu, što je zadatak za koji moramo imati spremno rešenje.

Foto: Gebruder Weiss