Luka Koper uspostavlja probnu 5G mrežu

Kompanija Telekom Slovenije uspostaviće u Luci Koper probnu 5G mrežu, koja će biti namenjena razvoju i testiranju različitih rešenja na području logistike.

Taj projekat sufinansiran je iz programa EU Horizon 2020, a slična rešenja testiraće i partneri u lukama Hamburg i Pirej, piše seebiz.eu.

U Luci Koper 5G mreža koristiće se za testiranje korisničkih iskustava na području sigurnosti luka, poboljšanja operativnih procesa i zaštite okoline. Poslednja generacija bežične tehnologije omogućava bolju pokrivenost područja i brži prenos veće količine podataka, poput video i foto materijala. Sa ove tačke gledišta, olakšava se kontrola sigurnosti i brzine pretovara, te uspostavlja kontrola potrošnje električne energije, što omogućava i veću energetsku učinkovitost.

Uspostavljanje testne 5G mreže u Luci Koper deo je evropskog projekta 5G-Login, koji uključuje 15 partnera iz nekoliko evropskih zemalja, a delom je sufinansiran iz sredstava Evropske unije. Projekt će se sprovoditi tri godine, a očekuje se da će biti dovršen u septembru 2023.

Izvor: seebiz.eu

Foto: luka-kp.si

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.