Mašina za sortiranje paketa veličine fudbalskog terena – Poštansko-logistički centar u Zemunu počeo probni rad

„Pošta Srbije“ je u petak, 14. marta 2014. godine, otpočela testiranje opreme za automatizovano sortiranje poštanskih pošiljaka u kompleksu Regionalnog poštansko-logističkog centra „Beograd” u Ugrinovačkoj u Zemunu, gde je na placu od skoro 6 hektara izgrađeno oko 30.000 m2 tehnološkog, poslovnog i pomoćnog prostora, saopštilo je to javno preduzeće.

Isporučilac najsavremenije opreme za sortiranje, jesu proizvođači japanska „Tošiba” i italijanski „Sinetik”.

Mašine za sortiranje paketskih i pismonosnih pošiljaka, su projektovane prema posebnim zahtevima stručnjaka „Pošte Srbije“ i predstavljaju jedinstvenu koncepciju po kapacitetima i brzini prerade u jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju.

Izradu i montažu su obavile specijalizovane ekipe „Tošibe“ i „Sinetika“, pod neprekidnim nadzorom ekipe Pošte Srbije koju čine najbolji stručnjaci saobraćajne, mašinske, IT i elektro struke.

Pošta Srbije implementira automatizovanu preradu pošiljaka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Sa manuelne obrade pošiljka prelazi se na automatizovanu, uz projekciju da sa novim sistemom može da sortira preko milion pisama i paketa dnevno. Zahvaljujući ovim „poštanskim fabrikama”, biće omogućena puna automatizacija prerade pošiljaka na celoj teritoriji Republike Srbije.

U poštanskom centru u Beogradu instalirano je ukupno tri mašine. Dve mašine za sortiranje pisama koje imaju ukupno 574 izlaza i u jednom satu sortiraju 80.000 pisama. Poređenja radi, ono što je PTT radnik do sada sortirao za jedan čas, ova mašina će preraditi za samo 90 sekundi. Pored ove dve mašine, instalirana je i mašina za sortiranje paketa, veličine fudbalskog terena, koja u toku jednog sata sortira 8.500 paketa.

Mašine u prvom redu obezbeđuju da se pomoću specijalnog sistema za očitavanje prepoznaju adrese na pošiljkama i precizno ih usmeravaju do svake ulice i adresnog broja u svakom mestu u Srbiji. Proizvođači su dobili različite uzorke i kreirali mogućnosti očitavanja bilo da je adresa ispisana rukom ili odštampana, ćiriličnim ili latiničnim pismom. Ukoliko je reč o nepotpunoj adresi, takva pošiljka ide na dodatno video-kodiranje.

Ukupna ulaganja u izgradnju i opremanje iznose 46 mil EUR. Celokupnu investiciju Pošta Srbije finansira iz sopstvenih sredstava, bez ikakvih kreditnih aranžmana.

U okviru kompleksa RPLC „Beograd” nalazi se i Centar za inovacije i razvoj Pošte Srbije, gde će mladi i talentovani IT i poštanski stručnjaci razvijati tehnološke i informatičke platforme za savremene poštanske servise.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.