Metalac najavljuje REGIONALNI razvoj online prodaje i unapređenje logističkih procesa

Uprkos istorijskom skoku cena skoro svih sirovina koje koriste u proizvodnom ciklusu, poskupljenju energenata i velikom rastu logističkih troškova, Metalac Grupa je sa 97 miliona evra u prva tri kvartala 2021. premašila planirani prihod za 10%. Gornjomilanovački holding u ovom periodu ostvario je 4 miliona evra dobiti, što je 14% više od planirane i 50% više od ostvarenja u uporednom periodu 2020.

U narednom periodu, Metalac će se fokusirati na novu organizaciju i standarde prodaje, regionalno širenje online prodaje kao i unapređenje logističkih procesa.

Kako je generalna direktorka Grupe Radmila Trifunović navela za lokalni portal gminfo.com, najizazovniji spoljni faktor po poslovanje u 2021. bio je skok cena strateških sirovina za svih pet proizvodnih društava. Izbegavanje negativnih posledica zahtevalo je oprezno povećanje cena, dodala je.

– Nije bilo moguće, niti prihvatljivo, niti održivo da se taj teret prebaci samo na kupce i krajnje potrošače. Naravno, bili smo prisiljeni da povećamo cene, ali smo to radili oprezno da zadržimo kupce i ostanemo sa istom prisutnošću na tržištu. Prostor za profitabilno poslovanje smo tražili u unutrašnjim rezervama, reorganizaciji, rastu produktivnosti, dodatnoj motivaciji zaposlenih. Dugogodišnji zdravi partnerski odnosi kao i visok rejting kompanije omogućio je dostupnost sirovinama u situaciji kada su porudžbine bile limitirane. Proizvodnja je radila bez zastoja, a naši kupci su svoju robu dobili u zahtevanom roku. Sve je to uticalo da su rezultati za devet meseci dobri sa dvocifrenim rastom i sa očekivanjem da će se tako završiti i ova zaista teška godina – rekla je Radmila Trifunović za gminfo.com.

Metalac u 2022. očekuju nova organizacija i standard prodaje, integrisanje maloprodajnog lanca, unapređenje logističkih procesa i regionalno širenje internet prodaje. Pored toga, uz dalju modernizaciju opreme ići će se ka redukciji broja zaposlenih, kao i ka investiranju u nove izvore energije, dodala je generalna direktorka.

Metalac Grupu čini ukupno 17 privrednih društava i to Metalac a.d. kao kontrolno društvo i 16 zavisnih društava, od kojih 12 posluju sa sedištem u Republici Srbiji, a preostala 4 na inostranim tržištima (Metrot d.o.o. Moskva, Metalac Home Market d.o.o. Zagreb, Metalac Market Podgorica d.o.o, Metalac Ukrajina d.o.o. Kijev). Više detalja o poslovanju svih društava, planiranim i ostvarenim rezultatima u 2021, kao i poređenje sa prethodnom godinom,  možete pogledati na metalac.com.

Foto: market.metalac.com