Milšped odgovor na tržišne izazove – Robotizacija skladišta kao rešenje za logistiku

Kompanija Milšped postala je pionir na domaćem tržištu kada je reč o implementaciji robotizovane tehnologije u organizaciji skladišnog poslovanja. U januaru ove godine, sa ciljem boljeg ispunjenja očekivanja klijenata, u rad je pušteno robotizovano skladište u Krnješevcima. 

Tokom prethodnih nekoliko godina u logističkoj industriji pojavio se veliki broj izazova koji utiču na sposobnost kompanija da uspešno isporučuju robu do krajnjih kupaca. Prekidi u lancu snabdevanja, ograničenja kapaciteta, rastuće cene goriva, usklađenost sa zakonskim propisima i nedostatak radne snage, suprotstavljeni su sve većim očekivanima klijenata, zbog čega je kompanija Milšped pristupila usvajanju novih strategija i tehnologija.

Jedno od najperspektivnijih rešenja za efikasnije i efektnije ispunjenje zahteva klijenata Milšped vidi u robotizaciji skladišta.

Uverenost kompanije Milšped da robotizacija može da poboljša rad skladišta leži u činjenici da roboti mogu da rade 24/7, što povećava produktivnost i brzinu u realizaciji zahteva klijenata. Sa druge strane, moguće je smanjenje troškova rada i grešaka koje se pripisuju ljudskom faktoru.

Takođe, robotizovana tehnologija je od velike pomoći kod preuzimanja poslova koji se tradicionalno obavljaju ručno, a sa sobom nose određeni rizik ili iziskuju fizički napor.

Dodatno, kompanija Milšped je zahvaljujući robotima sada u stanju da na istom prostoru skladišti do tri puta veće količine robe, što znači da može i da isporuči isto toliko više u poređenju sa tradicionalnim načinom upravljanja skladišnim procesima. Sa istim brojem zaposlenih, obavlja se veći obim posla – uz povećanje bezbednosti i zdravlja na radu. To znači da se, uz sve benefite za klijenta koje ova tehnologija pruža, istovremeno otvara i mogućnost daljeg razvoja zaposlenih.

Osim povećanja performansi i tačnosti, klijenti mogu da očekuju sveoubuhvatni pristup snabdevanja tržišta kroz sve kanale distribucije robe (maloprodaja, veleprodaja, e-commerce), rešenja za sezonska povećavavanja tražnje robe („black friday“, praznici i smene sezona), logističku podršku 24 časa dnevno – čak i vikendom, bolju vidljivost zaliha za online platforme i efikasnije i efektnije upravljanje povratnom logistikom i zadovoljstvom krajnjih kupaca (klijenata).

Iskorišćeno 99,7% „radnog vremena“ robota

Upotreba ovog sistema u skladu je sa politikom odgovornog poslovanja i održivog razvoja, čime je čak 99,7% „radnog vremena“ robota efektno iskorišćeno, uz optimalan utrošak energije. Sofisticiranost programiranja ovih robota obezbeđuje da isti uvek najpre izvršavaju najbliže zadatke, što doprinosi uštedi energije, saopštio je Milšped.

To znači da je energija koju utroši 10 robota, jednaka onoj koju bi za isti vremenski period iskoristio samo jedan usisivač.

– Čvrsto verujemo da robotizacija skladišta predstavlja rešenje za sve više izazova koji se javljaju u logističkoj industriji, čime potvrđuje status lidera na tržištu koje se neprestano menja. Strateška opredeljenost da se na brz i efikasan način vrši snabdevanje tržišta kroz sve kanale distribucije, na posletku ima zadovoljnog klijenta kao rezultat – navodi se u saopštenju.

Kompanija Milšped prisutna je na tri kontinenta i 13 različitih tržišta, a nudi mnogobrojne i integrisane usluge, uključujući carinsko posredovanje i zastupanje, organizaciju međunarodnog i domaćeg transporta i distribucije, kao i skladištenje robe. Sa više od 3.500 pouzdanih, stručnih i lojalnih zaposlenih i tradicijom dugom 30 godina, Milšped gradi svoj uspeh i lidersku poziciju na tržištu.