NAJČITANIJE 2021: Ove teme su izazvale najveću pažnju u prethodnoj godini

Godina 2021. je počela sa velikom nadom, a protekla i završila se sa klasičnim i dobro poznatim prilagođavanjem. Vakcine su delimično usporile pandemiju, ali je virus u kontinuitetu menjao državne odluke, ali i naše živote.

Da li je potreban test? Da li je neophodna vakcina? Može li se bez maske? Koja potvrda je sada važeća? I godina iza nas je protekla u servisnim informacijama u drumskom saobraćaju. Ali ne samo to, globalnu trgovinu, pa i srpsku, žestoko je uzdrmao pomorski transport – tačnije rekordne cene transporta robe sa dalekih destinacija.

Godinu je obeležila i tema nedostatka kvalifikovane radne snage, najviše profesionalnih vozača. Pokrenute su različite inicijative za rešavanje tih problema – koliko su efikasne, videćemo u ovoj godini.

Ovo su najčitanije teme, javite vaše utiske!

 • JANUAR

Godinu je počela Austrija koja je donela neuobičajenu odluku da su i vozači kamiona u obavezi da nose FFP2 maske. Druga na listi najčitanijih bila su nova pravila za međunarodne prevoznike u Mađarskoj, tačnije sistem registracije dozvola BIREG.

 • FEBRUAR

U februaru se priča oko korona virusa dalje komplikovala. Najčitaniji tekst je bio oko ulaska u Nemačku, Češku, Austriju… Srpski prevoznici tražili su hitnu reakciju zbog TESTIRANJA vozača. U februaru je i Uprava carina dobila novog direktora – Branka Radujka. Kako su licence za profesionalne vozače izuzetno skupe, vest o BESPLATNOM programu obuke i sertifikacije bila je izuzetno čitana.

 • MART

Reč, dve o finansijama. Najčitaniji tekst u martu je ponudio odgovore na pitanja na koji način možete brže doći do svog novca – koja su rešenja ZA BOLJU LIKVIDNOST TRANSPORTNIH preduzeća. A sad jedna bizarna, ali izuzetno čitana vest – vozio kamion BEZ CIPELA i zaradio kaznu od 820 evra!

 • APRIL

U aprilu se podigla velika prašina oko naplate parkiranja na GP Horgoš. Naše čitaoce zanimale su još dve teme UŠTEDE U TRANSPORTU: Kako smanjiti troškove za gorivo?, kao i informacija o projektu myGW portal, koji klijentima daje mogućnost da na jednom mestu i u realnom vremenu dobiju sve informacije za usluge koje koriste u okviru Gebrüder Weiss-a.

 • MAJ

U maju je Hrvatska zatvorila neke granične prelaze za teretni saobraćaj, a sve u vezi sa tom temom bilo je izuzetno čitano. Naše čitaoce je veoma zanimala i informacija o investicijama kompanije M&M Militzer & Münch Serbia. Na listi najčitanijih je i servisna informacija oko rokova za predaju dokumentacije za povrat inostranog PDV-a.

 • JUN

U junu letnje teme. Najčitaniji tekst je bio o kamionu sa najvećom kabinom u Evropi! Čitaoci su se interesovali i za zdravlje i navike vozača kamiona.

 • JUL

Sa višestrukim skokom cene transporta robe iz Kine, nestašicom brodskih kontejnera, blokadom Sueckog kanala i pojačanim kontrolama i zastojem zbog globalne epidemije virusa korona, privreda je tražila NOVA REŠENJA, te i ne čudi što je najčitaniji tekst u julu bio oko potencijala Turske kao trgovinskog partnera. U istom mesecu, veliku pažnju je izazvala informacija o novim mogućnostima za restrukturiranje Srbija Karga – najvećeg kargo operatera na železnici.

 • AVGUST

O nedostatku kvalifikovane radne snage bilo je reči i u avgustu, a informacija da je ponuda radnih mesta 30% veća nego pre krize i da su vozači i magacioneri među najtraženijima snažno je odjeknula. Kako su elektronski lokatori ušli na mala vrata, tako su i nestali iz naših života. Informacija vredna pažnje!

 • SEPTEMBAR

Glavobolja oko obračuna PDV-a za sve – prevoznike, vlasnike robe, računovođe… Vest da je pokrenuta inicijativa za razjašnjenje sadašnjih pravilnika izazvala je vašu najveću pažnju. Stručna javnost zainteresovala se i za dve kompanijske priče – izgradnja MBOX terminala u Nišu, kao i planovi mađarskog Waberer’s-a na tržištu SRBIJE.

 • OKTOBAR

A gde je račun?! Ko će morati da ima fiskalne kase u ovoj godini? Prevoznici? Da! Tekst Fiskalizacija i transport – Ko će morati da ima fiskalne kase od 2022? bio je načitaniji u oktobru. Bomit-R otvorio je servis za teretna vozila u Ćupriji, a ta vest je izazvala veliku pažnju.

 • NOVEMBAR

Da li će se cene kontejnerskog transporta vratiti na nivo pre korone, pitanje svih pitanja. To je bila top tema tokom cele godine, a tekst o tome da li je posredi efekat balona koji će na kraju pući ili se na tržištu uspostavljaju nova pravila igre bio je najčitaniji u novembru. Veliku pažnju privukle su i dve liste najuspešnijih preduzeća u kategorijama  – prevoz tereta u železničkom, drumskom i vodnom saobraćaju i logističari, špediteri, skladištari

 • DECEMBAR

U decembru smo počeli veliki projekat ZA VOLANOM koji je imao veliki broj čitalaca. Godinu smo zatvorili velikim intervjuom sa Nebojšom Mandićem, CEO Intereuropa Logističke usluge Beograd koji je bio visoko na listi najčitanijih. Posebno smo ponosni na našu mladu publiku, te ne čudi veliki broj pregleda informacije o studentu generacije Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.