Najveći industrijsko-logistički park u regionu – VGP počeo izgradnju kompleksa u Dobanovcima

Kompanija VGP danas je u Dobanovcima svečano obeležila početak izgradnje kompleksa VGP Park Beograd. Kako je saopšteno prilikom polaganja kamena temeljca, namera investitora je da ovo bude najveći industrijski park u regionu, budući da je na 120ha planirana gradnja preko 400.000 m2 modernog skladišnog i proizvodnog prostora. 

VGP Park Beograd gradi se pored autoputa i beogradske obilaznice, u neposrednoj blizini Aerodroma Nikola Tesla.

Direktor VGP-a za Srbiju Nenad Bjelogrlić podsetio je da ta kompanija posluje u 17 zemalja širom Evrope, sa parkovima na 108 lokacija i ukupnom izgrađenom površinom pod zakupom od 5 miliona kvadratnih metara.

– Zakupci u našim parkovima, njih preko 480, lideri su u svojim industrijama. Među njima su Ahold Delhaize, BMW, Audi, Volkswagen, Amazon… VGP je u Srbiji prisutan od 2021. godine, kada smo kupili zemljište na ovoj lokaciji. U pitanju je, inače, najveća površina koju je naša kompanija kupila u jednoj transakciji – rekao je Bjelogrlić.

– U kompleksu VGP Park Beograd planiramo izgradnju više od 400.000 m2 modernog skladišnog i proizvodnog prostora, a prvi korak je novi distributivni centar za kompaniju Delhaize Srbija, čime nastavljamo uspešnu saradnju sa tom grupacijom. 

Dodao je kako je uveren da je ova značajna investicija samo početak, te da će VGP izgraditi industrijske parkove širom Srbije.

– Naša investicija će olakšati razvoj trgovine, ubrzati realizaciju stranih ulaganja u proizvodnju, ali i omogućiti domaćim kompanijama da lakše šire svoje logističke kapacitete. To nam govori naše iskustvo iz zemalja Centralne i Istočne Evrope – istakao je Bjelogrlić.

Početku radova prisustvovali su i generalni direktor i vlasnik kompanije VGP Jan Van Geet (Jan Van Git), predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Tomislav Momirović i Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, glavni gradski arhitekta Marko Stojčić, kao i generalni direktor kompanije Delhaize Srbija Jan-Willem Dockheer (Jan-Vilem Dokhejr).

– Ulaganje u Srbiju predstavlja veliku prekretnicu za nas. Impresionirani smo kvalitetom infrastrukture i želimo da podržimo Srbiju na evropskom putu – rekao je Jan Van Geet.

Kako je istaknuto na događaju, VGP Park Beograd biće izgrađen u skladu sa najvišim standardima energetske efikasnosti i održivosti, a u planu su postrojenja za prečišćavanje kišnice, kao i otpadnih voda, zeleni zidovi, solarni paneli na krovu itd.

Više detalja o rezultatima VGP u prethodnoj godini, pročitajte OVDE. 

Foto: vgpparks.eu, PrintScreen