Najviše para otišlo na automobile i kamione – „S-Leasing“ planira rast od 10 do 15% godišnje

Kompanije „S-Leasing“ i „S-Rent“ su povodom decenije postojanja na domaćem tržištu predstavile kratak pregled svog rada na srpskom tržištu lizinga. U poslednjih deset godina poslovanja, „S-Leasing“ i „S-Rent“ su u okviru svog portfolija u najvećoj meri finansirale putničke automobile (33%), kamione i autobuse (29 %), kao i industrijska postrojenja i mašine (22%).

Među klijente ovih kompanija uglavnom spadaju pravna lica (65%), dok ostatak (35%) čine fizička lica. Činjenica da se lizing ugovori u najvećem broju slučajeva sklapaju na pet godina, a da je 27% postojećih klijenata otplatilo prve petogodišnje ugovore i sklopilo nove, govori u prilog dugoročnoj poslovnoj strategiji kompanija.

Tokom proteklih deset godina, čak i u otežanim ekonomskim uslovima usled svetske ekonomske krize, kompanije „S-Leasing“ i „S-Rent“ aktivno su radile na tome da privrednicima i klijentima pruže svu neophodnu podršku pri što jednostavnijoj nabavci osnovnih sredstava za poslovanje.

– U Srbiji i dalje postoji veoma veliki potencijal za lizing industriju, i očekujemo da u narednom periodu lizing i ponovo krene uzlaznom putanjom i dostigne rekordnu 2008. godinu kada je lizing industrija plasirala gotovo milijardu evra na srpsko tržište. S druge strane, kompanije „S-Leasing“ i „S-Rent“ su od 2010. godine beležile rast u visini od 15 odsto, i očekujemo oporavak važnih privrednih grana kojima je lizing prvi izbor – poput transportne i građevinske industrije – izjavio je tokom konferencije Vladimir Pajović, predsednik izvršnog odbora kompanije „S-Leasing“ i direktor „S-Rent“-a.

Bojan Vračević, član Upravnog odbora kompanije „S-Leasing“ i direktor kompanije „S-Rent“, je naveo da planiraju da i dalje rastu stabilnom stopom rasta od 10-15 odsto godišnje.

–  Takođe sledi i nastavak zamene automobila i poljoprivredne mehanizacije, a lizing industrija ima dovoljno potencijala i iskustva da podrži i ove industrijske grane. Pored toga, učešće lizing industrije u razvoju obnovljivih izvora energije je izazov vredan istraživanja i prvih ugovora –  dodao je.