Nova kriza u auto-industriji? – Sad nema dovoljno vozača kamiona za isporuku vozila

Stellantis i Renault traže vozače kamiona među svojim radnicima kako bi okončali problem isporuke automobila. Koncern Stellantis slao je mejlove svojim zaposlenima i lepio postere u nekim od svojih fabrika pokušavajući da ubedi radnike da sednu za volan kamiona. Već se prijavilo oko 140 zaposlenih, saopštila je nedavno kompanija.

Stellantis plaća radnicima koji odluče da promene obuku i naknade potrebne za dobijanje neophodnih vozačkih dozvola, a takođe razmatra kupovinu sopstvenih kamiona kako bi se izborili sa logističkim poteškoćama, preneo je Blumberg.

Nedostatak vozača kamiona ostavio je hiljade automobila na cedilu u Stellantisovoj fabrici u Sošou, u Francuskoj, krajem prošle godine, primoravši kompaniju da mnoge od njih parkira na napuštenom aerodromu nekoliko kilometara od fabrike.

U međuvremenu, slično pokušava i Renault, koji je započeo proces obuke nekih svojih zaposlenih u kompaniji Adecco Group.

Renault je takođe označio probleme sa logistikom kada je prošlog meseca objavio rezultate za celu godinu.

Dodajmo da je ovim problemom pogođen i Volkswagen, zbog čega najveći evropski proizvođač automobila nije u mogućnosti da kupcima isporuči gotova vozila.

Mnogi evropski vozači kamiona dolazili su iz Ukrajine pa su postali nedostupni od početka rata, što je pogoršalo logističke probleme koji su počeli pandemijom COVID-19 i nastavili se sa nedostatkom čipova.

Sve ovo je usporilo proizvodnju ili, u ovom poslednjem slučaju, isporuku vozila kupcima.

Izvor: B92