Nova lokacija kompanije Gebruder Weiss u Albaniji

Gebruder Weiss otvorio je 6. februara novu lokaciju u Tirani. Međunarodna transportno-logistička kompanija time zatvara geografski jaz između Crne Gore i Severne Makedonije i širi svoje transportne veze u Jugoistočnoj Evropi. Gebrüder Weiss je sada zastupljen na Zapadnom Balkanu sa svojim lokacijama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Thomas Mosser (foto: Gebruder Weiss)

– Transport ka i iz Albanije značajno je porastao u poslednjih deset godina – kaže Thomas Moser, direktor i regionalni menadžer kancelarije Crno more/CIS u kompaniji Gebrüder Weiss.

– Većina robe dolazi iz Evropske unije. Sa lokacijom u Tirani, najvažnijem transportnom čvorištu u zemlji, želimo da klijentima ponudimo direktne transportne veze sa Albanijom, a odatle i sa EU – dodaje Mosser.

Preduslovi za to su dobri: provajder logističkih usluga ima gustu mrežu drumskog transporta u susednim zemljama, kao i u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Dorina Islami (foto: Gebruder Weiss)

– U prvom koraku proširićemo postojeću liniju zbirnog transporta robe između Severne Makedonije (Skoplje) i Albanije u oba smera. Planirane su i nove veze sa glavnim trgovinskim partnerom Albanije, Italijom – ističe Dorina Islami, menadžerka kompanije Gebrüder Weiss u Albaniji.

Iz kompanije GW podsećaju da su privredni izgledi u Albaniji ponovo pozitivni nakon pandemije korona virusa. Za 2023. godinu očekuje se privredni rast od oko tri procenta. Uvoz roba kao što su hrana, mašine, hemikalije i tekstil preovlađuje u trgovinskom bilansu.

U proizvode koji se izvoze u Evropsku uniju, sa kojom postoji sporazum o slobodnoj trgovini od 2009. godine, ubrajaju se odeća i hrana, gvožđe i čelik i druge sirovine i građevinski materijal.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.