O čemu razmišljaju LOGISTIČARI tokom Evropskog prvenstva u FUDBALU?

Evropsko prvenstvo u fudbalu je počelo! Događaj nudi velike izazove ne samo za timove i ljubitelje sporta već i za stručnjake za logistiku.

„Dimenzije“ ovog velikog događaja su ogromne – 10 stadiona, 51 utakmica i 16.000 strastvenih volontera iz 124 zemlje. Očekuje se da će svakom meču prisustvovati oko 67.000 navijača, odnosno oko 2,7 miliona ljudi ukupno. Predviđa se da će do 12 miliona ljubitelja ovog sporta pratiti mečeve i navijati na navijačkim punktovima u deset gradova u kojima će se oni odigrati.

Ono što karakteriše Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, osim sportskog takmičanja je i precizno logističko planiranje i realizacija ovog spektakla.

Sveobuhvatno upravljanje logistikom

Organizovanje Evropskog prvenstva zahteva sveobuhvatno logističko planiranje: od transporta golova, ograde, TV opreme, rasvete i ozvučenja do postavljanja i demontiranja celokupne infrastrukture. Svi elementi moraju biti savršeno vremenski usklađeni. Detaljno planiranje transporta, utovara i istovara, prostora za skladištenje, osiguranja i carinskih formalnosti je od suštinskog značaja. Iskustvo je pokazalo da izazovi mogu da se pojave na svakom koraku, koji zahtevaju fleksibilno i brzo prilagođavanje logističkih planova.

Rano planiranje pristupnih ruta i logističkih područja je od suštinskog značaja za nesmetanu logistiku tokom nekog događaja. Međutim, fleksibilnost ostaje od ključnog značaja – nepredviđeni problemi u procesu transporta ili drugi iznenadni događaji zahtevaju brz i efikasan krizni menadžment. Inteligentni logistički sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji pomažu da se izbegnu uska grla na mestu događaja i optimizuje sam proces.

Fleksibilnost

Kada je u pitanju priprema za velike događaje kao što je Evropsko prvenstvo u fudbalu, nije važno samo dugoročno planiranje. Iznenadni događaji predstavljaju poseban logistički izazov. Zbog toga je od ključne važnosti koordinacija transporta do mesta održavanja događaja i to na takav način da se transport odvija nesmetano, čak i ako se planovi promene. Upotreba rešenja za upravljanje skladištem ovde igra ključnu ulogu. Ako kamion stigne prerano ili prekasno ili transportuje drugačiji tovar od planiranog, ovo ne bi moglo da utiče samo na rukovanje ovim pojedinačnim transportom. Takvi incidenti mogu da utiču na ceo logistički lanac, posebno na naknadni istovar i procese.

Korišćenjem rešenja za upravljanje skladištem, planiranje termina za isporuke i preuzimanje može da se optimizuje, što omogućava brzo reagovanje na eventualna odstupanja. Poboljšanje transparentnosti logističkih kretanja praćenjem kamiona koji dolaze je još jedna prednost. Ovo ne samo da pomaže u izbegavanju saobraćajnih gužvi na mestu dešavanja događaja zahvaljujući ravnomernoj distribuciji isporuka tokom dana, već i minimizira vreme čekanja kamiona tokom dolaska i odlaska i obezbeđuje optimalno korišćenje raspoloživih resursa na licu mesta.

Zašto je skladištenje važno?

Odmah postaje jasno da su organizacija i organizovanje velikih međunarodnih prvenstava uvek povezani sa složenim logističkim izazovima. Integracija pametnog planiranog rešenja za upravljanje skladištem u logistiku velikih događaja je faktor od ključnog značaja za uspeh ovog procesa. Omogućava prevazilaženje složenih logističkih izazova, kao što je slučaj sa velikim međunarodnim događajima. Tehnologija zasnovana na pametnim odlukama osigurava da svaki aspekt logistike, od isporuke do skladištenja do polaska, funkcioniše besprekorno, povećavajući efikasnost i doprinoseći uspehu događaja. Na ovaj način, ovakvi sistemi igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju da svi koji učestvuju u ovom procesu, i iza kulisa i na terenu, mogu da uživaju u uspešnom turniru.

Izvor: inform-software.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.