Osnovan NELT Europe – Prihod Grupe dostigao milijardu evra, najavljeno širenje na modnu industriju

Konsolidovani prihod Nelt Grupe, koja ima 18 firmi i više od 4.300 zaposlenih, premašio je milijardu evra u 2021. godini. Kompanija je najavila i poslovanje u Hrvatskoj i Sloveniji, kroz osnivanje kompanije Nelt Europe.  Osim ove dve zemlje, razmatra se i osnivanje preduzeća u Rumuniji i Grčkoj.

– Izlazak na evropsko tržište za kompaniju Nelt je prirodan proces razvoja. Nelt Europe će biti polazna tačka u širenju mreže naših kompanija širom Evrope. Milena Vušak, renomirani profesionalac sa godinama iskustva u FMCG industriji, preuzela je razvoj našeg biznisa za Hrvatsku i Sloveniju sa ambicioznim planovima za razvoj i distribuciju Nelt brendova na navedenim tržištima – naveo je Miloš Jelić, generalni direktor Nelt grupe na tradicionalnom godišnjem okupljanju čelnika kompanije sa predstavnicima medija.

Kako je navedeno, uprkos činjenici da je i protekla godina bila izuzetno kompleksna, Nelt Grupa je uspela da u potpunosti prilagodi svoje poslovanje situaciji i održi svoj lanac snabdevanja bez prekida na svim tržištima. Takođe, nastavila je održivi rast i zaposlenost i kontinuirano investirala više od 7 miliona evra u infrastrukturu.

– Očekivani prihod u Srbiji ove godine je 713 miliona evra, što je rast od 2,1% u poređenju sa 2020.

Razvoj logističkih usluga

Zahvaljujući investiciji od dva miliona evra, kompanija je povećala kapacitete svog Intermodalnog železničkog terminala u Dobanovcima koji je odličnom lokacijom, efikasnim poslovanjem i tehnološkim inovacijama potvrdio status važnog logističkog haba Zapadnog Balkana.

Kada je Intermodalni terminal u pitanju, Miloš Jelić je podsetio na realizovane investicije, a najavio je i nove.

– Uložićemo novac u infrastrukturu i proširenje kapaciteta u Dobanovcima. Planiramo da pružimo usluge i u industrijskom parku Kragujevac, a razmišljamo i o još nekim lokacijama – Niš, Novi Sad, Subotica…

U logističkom segmentu, kompanija najavljuje značajne ugovore u narednom periodu, uz komentar da su se uz distribuciju robe široke potrošnje i farmaceutskih proizvoda – po čemu su i poznati, okrenuli i ka modnoj industriji.

– Sa kompanijom LC Waikiki potpisan je ugovor za kompletne logističke usluge u Crnoj Gori, kao i sa Fashion Company u Bosni i Hercegovini.

Kompanija je od Uprave carina dobila AEO sertifikat za teritoriju Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Digitalizacija

Lider u oblasti distribucije i logistike najavio je i značajan iskorak i ubrzan proces digitalizacije. U partnerstvu sa renomiranim svetskim imenima u oblasti tehnologije i napredne analitike, poput kompanija Microsoft, SAS i ADD, nastavljen je rad na kreiranju digitalnog ekosistema u poslovnim operacijama, kako bi se ojačala razmena podataka, planiranje i partnerstvo sa principalima, kupcima, klijentima i dobavljačima.

Investicije

Kompanija Nelt planira da u 2022. godini uloži 19 miliona evra – kako navode, pre svega u dalji razvoj Nelt brendova i izlazak na nova tržišta u Evropskoj uniji. Između ostalog, novac će biti uložen u pokretnu imovinu (vozila), kapitalne investicije (izgradnja infrastrukture i skladišta), kao i u informacione tehnologije.

Foto: Branimir Milovanović