PET faktora za snažan rast logističkih nekretnina u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Potražnja za industrijskim i logističkim nekretninama na tržistima Centralne i Istočne Evrope će prevazići potražnju u Zapadnoj i Južnoj Evropi, usled moćne kombinacije pet faktora koji pokreću kontinuirani rast u ovom sektoru, pokazao je novi izveštaj „Centralna i Istočna Evropa: Region sposoban za biznis“ (CEE: A Business-Smart Region). 

On je identifikovao pet ključnih pokretača razvoja, koji će podržati kontinuiranu veću tražnju za industrijskim i logističkim prostorom u CIE regionu do kraja decenije, saopštila je kompanija CTP, koja je sprovela istraživanje.

Pojmom CIE (eng. CEE) u ovom istraživanju obuhvaćeno je sedam zemalja: Češka, Slovačka, Rumunija, Mađarska, Poljska, Srbija i Bugarska. 

Kako se navodi, potražnju pokreće kombinacija faktora, kao što je povoj nearshoring-a i friendshoring-a, unapređena infrastruktura, raznovrsna i rastuća privreda, ubrzani razvoj e-trgovine sa niske osnove, kao i dobro obučena radna snaga i jaka osnova na tržištu rada.

– Očekujemo da će se na ovim osnovama nastaviti rast potražnje za industrijskim i logističkim prostorom do kraja decenije – rekao je Bert Heselnik, direktor CTP grupe za odnose sa klijentima.

Na osnovu izveštaja, pet ključnih pokretača rasta u industrijskom i logističkom sektoru su:

1. Obučena radna snaga po konkurentskim cenama

Tržišta Centralne i Istočne Evrope (CIE) nude dobro obučenu radnu snagu po konkurentnim cenama, koje, kad je u pitanju transport, skladištenje i proizvodnja, u proseku iznose manje od jedne trećine cena u Zapadnoj Evropi. Prosečan broj nedeljnih radnih sati kako u sektoru transporta i skladištenja, tako i u sektoru proizvodnje, u CIE je iznad proseka u 27 država Evropske unije. Pritom, „obrnuti odliv mozgova“ povećava bazu obučene radne snage, kako se mladi profesionalci vraćaju iz Zapadne Evrope, privučeni delimično i nižim poreskim stopama na lični dohodak. Indeks poznavanja engleskog jezika (English Proficiency Index) za 2022. godinu za sve CIE zemlje (ne računajući Srbiju), veći je nego u Francuskoj, Italiji i Španiji.

Izvor: „CEE: A Business-Smart Region“

2. Povezana tržišta i efikasan protok robe unutar regiona

Znatno unapređenje infrastrukture od dvehiljaditih godina osigurao je efikasan protok robe unutar regiona, kao i do i iz Zapadne Evrope, posebno putne infrastrukture. Investicije u infrastrukturu u svim CIE zemljama, sa izuzetkom Poljske, premašile su prosek EU u periodu od 2015. do 2020. godine, izraženo kao udeo u BDP-u. Tekuće investicije unapređuju povezanost vazdušnim putem, a glavne luke za kontejnerski saobraćaj u CIE beleže porast potražnje kao alternative lukama na potezu Hamburg-Avr, posebno za trase sa Bliskog istoka i Kine. Ovakva unapređena povezanost podržava rast nearshoring-a i friendshoring-a u uslovima tekuće globalne geopolitičke nesigurnosti i ekonomskih potresa.

3. Raznovrsne i rastuće privrede

CIE region pokazuje veliku ekonomsku otpornost, pri čemu realni rast BDP-a prevazilazi tržišta Zapadne Evrope i celu Evropu. Predviđa se da će BDP u regionu CIE rasti duplo brže nego onaj u evrozoni, u proseku, u periodu od 2023. do 2026. Jaka proizvodna baza, u kombinaciji sa rastom znanja i inovacija, kao i dobrim radnim tržištem u CIE i blizinom zapadnoj Evropi, znači da region brzo postaje jedno od glavnih mesta za nearshoring, što dalje pokreće rast potražnje za industrijskim i logističkim prostorom.

4. Rastuća domaća potražnja

Podstaknuta ekonomskom ekspanzijom, domaća potrošnja u CIE regionu porasla je skoro 50% od 2010. godine, što je više nego duplo u odnosu na prosek 27 zemalja EU, a rast kupovne moći podstiče rast e-trgovine, koja je zaostajala u odnosu na zapadnu Evropu, ali sada hvata priključak. Ukupna prodaja na internetu u CIE, po projekcijama, treba da poraste za oko 25 mlrd EUR do 2026. godine, što je jednako rastu skladišnog prostora za e-trgovinu od 2,8 miliona kvadratnih metara bruto površine za izdavanje tokom istog perioda i skoro identično trenutnoj ukupnoj tržišnoj vrednosti u Budimpešti ili Bukureštu.

5. Jaka baza u sektoru nekretnina

Neto apsorpcione stope (promena zauzetih nekretnina) u CIE nadmašile su Zapadnu i Južnu Evropu, a očekuje se da će se tako nastaviti i tokom narednih pet godina. Količina neizdatih nekretnina je ispod trogodišnjeg proseka u svim zemljama CIE (sa izuzetkom Budimpešte u Mađarskoj), a očekuje se da će se zadržati blizu istorijskih minimuma i time doprineti rastu cena izdavanja. Iako je, generalno gledano, kvalitet nekretnina u CIE visok, s obzirom na to da je ovo tržište počelo da se razvija tek dvehiljaditih, ponuda nekretnina A klase jeste ograničena, što dovodi do strukturne potražnje i predstavlja snažan podsticaj za dalji razvoj logističkog prostora.

CTP je najveća na berzi izlistana kompanija za razvoj i upravljanje industrijskim i logističkim nekretninama u Evropi po bruto površini za izdavanje, sa trenutnim portfoliom of 10,5 miliona kvadratnih metara. Grupacija planira da ovu brojku udvostruči do 2030, odnosno da do kraja decenije dostigne portfolio od 20 miliona kvadratnih metara, oslanjajući se prvenstveno na predviđanja kontinuirane velike potražnje za industrijskim i logističkim prostorom širom Centralne i Istočne Evrope.

Kompanija posluje u Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Bugarskoj, kao i  na zapadnim EU tržištima – Nemačka, Austrija i Holandija.

Izvor: „CEE: A Business-Smart
Region“

Zbog snažne potražnje za nekretninama, CTP planira da se razvija na novim lokacijama, uz proširenje svojih postojećih CTParkova.