(VIDEO) Pogledajte kako robot Škaro radi u skladištima Orbica, Atlantica i Tokića

Atlantic Grupa, Orbico i Tokić, tri velike hrvatske multinacionalne kompanije, u februaru počinju pilot-projekt u kojem će „probni rok“ odrađivati autonomni logistički robot s nadimkom Škaro iza kojeg stoji osječko-zagrebačka kompanija Gideon Brothers. Reč je o proizvodu koji može nositi čak 800 kilograma tereta, a opremljen je i vizualnom percepcijom.

– Te tri kompanije su se pokazale vrlo spremnima za naše nove tehnologije. U njima provodimo pilot-projekte od kojih prvi kreće u februaru. Projekti će trajati dva do četiri meseca, nakon čega sledi investiciona odluka. Sada pregovaramo i sa nekoliko potencijalnih velikih klijenata u inostranstvu – rekao je Milan Račić, glavni direktor za rast i suvlasnik Gideon Brothersa.

Evropska robotska revolucija započinje u Zagrebu, rekao je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suvlasnik Gideon Brothersa, na predstavljanju Škare investitorima i hrvatskim kompanijama. Spomenuti robot ujedno je njihov prvi komercijalni proizvod, a ukupna ulaganja, od strane 21 investitora, dosegnula su 16,3 miliona kuna u 2018. godini, u dva kruga financiranja. Projekt je privukao pažnju i investitora iz Silicijske doline, odnosno SparkLabs Global Venturesa, Plug and Play Venturesa i Hardware Cluba.

Skladištima u nevolji u pomoć stiže robotska ruka

Ovaj robot u skoroj bi budućnosti mogao ne samo zameniti deo radnika u skladištima, već i delomično rešiti problem nedostatka radne snage u tom sektoru.

Radnici u skladištima peto su najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Drugim rečima, ova je radna mesta zapravo vrlo teško popuniti ne samo velikim međunarodnim korporacijama, nego i hrvatskim firmama. Ako se neka kompanija neprekidno muči s pronalaženjem dovoljnog broja radnika teško im je planirati razvoj i održati kvalitetu usluge. Svima je jasno kakav uticaj na poslovanje i zadržavanje klijenata mogu imati kašnjenja ili greške u isporuci. Naši autonomni roboti omogućuju automatizaciju dela logističkih operacija zahvaljujući čemu kompanije mogu postojeće zaposlene usmeriti na važnije i zanimljivije zadatke – naglašava Račić.

Njihova tehnologija, ističe, ima prednost pred većinom inostranih konkurenata jer ne treba graditi nova, posebno prilagođena skladišta te je moguće krenuti i sa samo nekoliko robota koji će se na siguran način uklopiti u radnu okolinu i olakšati rad postojećim zaposleni,a, dakako uz postepenu prilagođavanje.

Pogledajte video na kojem se demonstrira kako funkcioniraju roboti Gideon Brothersa.

Izvor: Lider.media

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.