Rast potražnje za skladištima obeležio 2022. – Ukupni kapaciteti u Srbiji porasli 16%

Završetak mnogobrojnih distributivnih skladišta širom Srbije obeležio je 2022. godinu, a najveća koncentracija novih objekata je, očekivano, i dalje u regionu Beograda.

U odnosu na prethodnu godinu, ukupni kapaciteti porasli su 16%, što govori o velikoj potražnji. I poslednji kvartal 2022. zaključen je izvanrednim rezultatima, sa završetkom nekoliko značajnih projekata, pokazuje izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina (Belgrade Industrial Market Figures Q4 2022).

Tokom prethodnih meseci među najaktivnijima je bila kompanija CTP, koja ubrzano širi svoje prisustvo širom Srbije. U kompleksu u Šimanovcima su završene faze 4 i 5, kao i faza 3 u Novim Banovcima. Van Beograda, CTP je završio kompleks u Novom Sadu.

Prema procenama analitičara, plan razvoja industrijskih nekretnina u Srbiji za 2023. izgleda veoma snažno, sa mnogobrojnim projektima koji su u fazi izgradnje, ali i nekoliko značajnih najava novih. Beograd i njegovo šire područje ostaju među najtraženijim lokacijama za dalji razvji. Na lokaciji Kvantaš, CTP razvija veliko čvorište, dok su najavljena proširenja u Novom Sadu, kao i na lokacijama CTPark North i CTPark West.

Na jednoj od najtraženijih lokacija za distributivna skladišta – u Šimanovcima, u toku je i razvoj sedme faze kompleksa Industrijski park Beograd. U Novoj Pazovi Delta Real Estate nastavlja radove na drugoj fazi DTS kompleksa. Takođe, u Šimanovcima je u završenoj fazi i izgradnja proizvodnog pogona Continental Tobacco.

Tokom cele godine, rezultati u ovoj oblasti nekretnina bili su dobri.

Tradicionalno jaki pokretači potražnje bili su sektor logistike, elektronike i automobilske industrije, kao i rastuća e-trgovina, navodi CBRE u svojoj analizi.

Cene zakupa distributivnih skladišta bile su stabilne tokom poslednjeg kvartala, ostavši na nivou od 4,5 evra po kvadratnom metru mesečno (prime rents). I cene zakupnine za kapacitete nižeg kvaliteta su takođe stabilne i kreću se od 2 do 3,50 evra po kvadratnom metru mesečno.

Ukupni kapaciteti dostigli su 1.090 hiljada kvadratnih metara, navodi CBRE.