Reciklaža i logistika – Kako sanduci za transport umetničkih dela postaju nameštaj?

Da li vam se sviđa nova kuhinja? Nekada je držala Rafaelovu sliku!” Ovo je zanimljiva anegdota koju možete ispričati gostima tokom večere ako se odlučite za trpezarijski nameštaj od ekoloških ploča i recikliranog drveta, koje je prvobitno bilo namenjeno za transport vrednih umetnina.

Zahvaljujući sporazumu italijanske transportno-logističke kompanije FERCAM, Saviola Grupe i Mediaservice Recycling, sanduci za transport umetničkih dela koji se više ne mogu ponovo koristiti, sada mogu da se transformišu u modularni nameštaj i 100% ekološke ploče od recikliranog drveta.

Kako objašnjava Chiara Prisco (Kjara Prisko), menadžerka FERCAM Fine Art, stolarske delatnosti koje kompanija interno organizuje jedan su od stubova rukovanja umetničkim delima.

– Samostalno proizvodimo, prema specifičnim potrebama, sve sanduke za transportnu delatnost. Zakonodavstvo koje reguliše prenos kulturnih dobara zahteva da se poštuju precizna pravila za materijale za pakovanje, tako da za izradu sanduka koristimo veoma vredne višeslojne ploče od drveta. Kad god je to moguće, prilagođavamo ih za naredni transport, ali proizvodne potrebe za novim sanducima i dalje nadmašuju mogućnosti ponovne upotrebe.

FERCAM je u Rimu već imao sporazum sa Mediaservice Recycling o reciklaži ili ponovnoj upotrebi svih materijala koji se koriste u transportu i distribuciji robe, od kartona do paleta i pakovanja. Zahvaljujući saradnji sa tom kompanijom, FERCAM Fine Art je uspeo da stupi u kontakt i sa Saviola Grupom, specijalizovanom za reciklažu drveta i proizvodnju ploča od iverice.

Saviola posluje već nekoliko decenija, a posvećena je poštovanju koncepta cirkularne ekonomije. Grupa nastoji da ostvari saradnju sa različitim kompanijama, kako bi se postigle stvarne pomene i ostvarili konkretni ciljevi u zaštiti životne sredine. Zahvaljujući novom sporazumu, Mediaservice će odsada prikupljati drvene sanduke koji se ne mogu više upotrebiti i dostavljati ih Savioli, kako bi ih reciklirala i transformisala u delove nameštaja.

Od devedesetih godina proizvodimo nameštaj i panele od korišćenog drveta, bez ijednog posečenog stabla, komentariše predsednik Grupacije Alessandro Savila (Alesandro Saviola).

– Naše drvo dolazi od starog i rashodovanog nameštaja, paleta, gajbi za voće, a sada i iz transportnih sanduka zahvaljujući ovoj važnoj saradnji. Ugovor sa kompanijom FERCAM otvara nove „zelene mogućnosti“ i čini ponudu sirovina koje imamo na raspolaganju još raznovrsnijom – dodaje.

Izvor/foto: fercam.com