REGION: Rekordna godina za tržište logističkih nekretnina u Mađarskoj

Mađarsko tržište industrijskih i logističkih nekretnina beleži rekordne rezultate u 2022. i to u više kategorija: obim zakupa, novi razvojni projekti i investicije, saopštilo je prošle sedmice udruženje MLSZKSZ.

Prošle godine je u toj zemlji predato čak 482.000 kvadratnih metara novih industrijskih i logističkih nekretnina razvijenih za iznajmljivanje, od čega je 30% u područjima van gradova. Ukupni kapaciteti za iznajmljivanje, od 2005. do danas, tako su premašili 4,5 miliona kvadrata. 

MLSZKSZ se u saopštenju poziva na analizu Mille Kalamar, konsultantkinje u oblasti industrijskih nekretnina, koja navodi da su na ovaj rast prvenstveno uticali međunarodni trendovi.

Kako bi obezbedile neometanu proizvodnju i pružanje usluga kupcima, kompanije danas skladište 20-30% više robe na lokalnom nivou nego pre pandemije, što zahteva znatno više skladišnog prostora, ukazuje Kalamar.

Direktne strane investicije takođe imaju značajan uticaj. Zapadnoevropske kompanije koje su prethodno razvijale svoje proizvodne lokacije u Aziji, sada ih vraćaju u Evropu ili jednostavno približavaju fabrike svojim ciljnim tržištima. Jedan od najvećih dobitnika takvog trenda u Evropi je Mađarska. Prošle godine vrednost direktnih stranih investicija u toj zemlji dostigla je 6.493 miliona evra. Južna Koreja je na prvom mestu među investitorima, a Nemačka na prvom mestu među zapadnoevropskim zemljama. U proteklih pet godina više od polovine investicija odnosilo se na proizvodnju baterija.

Analitičari očekuju dalji rast tržišta i u 2023. U Mađarskoj je trenutno započet razvoj 380.000 kvadratnih metara industrijskih i logističkih nekretnina za iznajmljivanje u regionu Budimpešte, kao i 130.000 kvadratnih metara u područjima van gradova.

Zbog poskupljenja energenata sve je više energetski efikasnih investicija, a zakupci radije biraju takve nekretnine. Značajan deo novorazvijenih kompleksa koristi niz zelenih rešenja (toplotne pumpe, solarni paneli itd.) koja povećavaju troškove izgradnje, pri i ionako rekordno visokim zakupninama u ovoj godini.

No, uprkos rastućim cenama zakupa, svega 4% kapaciteta, na nivou cele zemlje, trenutno je slobodno za iznajmljivanje. Slobodnog prostora većeg od 5.000 kvadrata koji se može odmah iznajmiti u Budimpešti praktično nema, a i u ruralnim područjima ih je veoma malo.

Udeo avansnih ugovora o zakupu je takođe visok: zbog špekulativnih kretanja, polovina nekretnina za zakup u prestonici i aglomeracijama je ugovorena unapred. U ruralnim područjima taj procenat je čak 75%.

Analitičari savetuju da zakupci, zbog velike potražnje, treba da planiraju najmanje 9-12 meseci unapred kada traže novu lokaciju, jer proces izbora i iznajmljivanja može da potraje i do 6-9 meseci.

Asocijacija MLSZKSZ, osnovana 2002. godine, jedna je od vodećih organizacija u mađarskoj logističkoj i transportnoj industriji, koja okuplja skoro 90% mađarskih logističkih i industrijskih parkova.

Izvor: trans.info/HU