REGION: U Ljubljani otvoren logistički centar vredan 36 miliona evra (FOTO)

Slovenija je od početka ovog meseca bogatija za još jedan savremeni logistički centar.

Na raskrsnici regionalnih i međunarodnih puteva snabdevanja u okrugu Zalog u Ljubljani, svoja vrata je otvorio tehnološki napredan i energetski efikasan logistički centarZalog. Kompanija BTC preuzela je početkom juna upravljanje centrom od vlasnika Kobal Nepremičnine.

Skladište od 40.000 kvadratnih metara koštalo je Kobal grupu, koja ga je izgradila, 36 miliona evra. Kapacitet objekta visine 12 metara je 50.000 paletnih mesta, a na raspolaganju su ukupno 42 rampe. Na krovu je postavljena solarna elektrana.

Otvaranjem novog logističkog centra, kompanija BTC dodato je učvrstila svoju poziciju jednog od vodećih pružalaca logističkih usluga za FMCG u Sloveniji, a kako se navodi u saopštenju, poslovanje su proširili i na druge oblasti logistike primenom višeg stepena automatizacije i robotizacije.

Novi Logistički centar Zalog prvenstveno je namenjen za robu široke potrošnje (FMCG) sa mogućnošću prilagođavanja kapaciteta za druge vrste robe. Prijem i skladištenje robe moguće je pri različitim temperaturnim režimima.

Na novoj lokaciji, kompanija BTC svojim poslovnim partnerima nudi široku lepezu logističkih usluga, uključujući komisioniranje, otpremu isporučene robe, administraciju narudžbi, upravljanje povratnom ambalažom, planiranje optimalnih transportnih ruta i mnoge druge, navodi se u saopštenju.

Na ovoj lokaciji zaposleno je čak 180 ljudi.

Pametno „zeleno“ skladištenje

Logistički centar Zalog može se pohvaliti mnogobrojnim rešenjima za poboljšanje energetske efikasnosti. Između ostalog, objekat koristi sistem pametne LED rasvete sa regulacijom individualnih svetala i praćenjem potrošnje energije, a povrh svega, iznad poslovnog prostora, postavljen je jedan od najvećih zelenih krovova u Sloveniji, koji se prostire na 4.500 m2 i pruža dodatnu zaštitu od vremenskih neprilika. Osim toga, objekat je opremljen i jednom od najvećih fotonaponskih elektrana na krovu industrijske zgrade u Sloveniji, površine 6.000 m2 i snage 800 KW, sa mogućnošću proširenja na 35.000 m2 i 4,8 MW u budućnosti.

Logistički centar Zalog kao prioritet postavlja efikasne transportne prakse i na taj način teži smanjenju emisije ugljenika i potrošnje goriva, što uključuje i optimizaciju ruta isporuke, navodi se u saopštenju.

U objektu se primenjuju različita tehnološka rešenja, uključujući napredni informacioni sistem WMS SymphonyGold, koji omogućava da izdavanje i utovar robe obavljaju vozači bez prisustva skladišnih radnika i tokom noći.

Logistički centar primenjuje VNA konstrukciju regala (Very Narrov Aisle Racking) u kojoj viljuškari poluautomatski rade na bazi induktivne petlje i integrisanih RFID transportera. Takav sistem omogućava automatski istovar i prijem robe sa određenih skladišnih lokacija po nalozima dobijenim putem elektronske razmene podataka sa poslovnim partnerima.

Takođe, skladište je opremljeno naprednim sistemom video nadzora, a za potrebe čišćenja koristi se automatski uređaj za čišćenje.

O kompanijama BTC i Kobal

Kobal je osnovan 1995. godine sa samo jednim kamionom, a danas imaju flotu od preko 300 različitih vozila kojima snabdevaju slovenačko i evropsko tržište tokom cele godine. Grupacija je specijalizovana za transport robe širom Slovenije.

BTC Logistički centar (BTC Logistični centar) jedan je od vodećih pružalaca logističkih usluga koje se odnose na robu široke potrošnje u Sloveniji, a njihovi kapaciteti donedavno su obuhvatali 101.500 m2 zatvorenih skladišta, odakle se dnevno transportovalo 11.000 paleta robe, u oko 300 kamiona. Otvaranjem logističkog centra Zalog kapaciteti su značajno povećani i od početka juna obuhvataju 130.000 m2 zatvorenog skladišnog prostora.

  • MOŽDA VAS ZANIMA I:

CENE i dostupnost skladišta – Češka najskuplja u regionu, Srbija skoro na začelju, u Sloveniji rast

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.