Rekordni rezultati kompanije GEODIS u prvoj polovini 2021.

Logistička kompanija GEODIS ostvarila je rekordni polugodišnji prihod i EBITDA, vođena rastom interkontinentalnog transporta i povećanom potražnjom u oblasti e-trgovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Rezultati za prvu polovinu 2021. godine pokazuju da je ostvaren prihod od 4,865 milijardi evra, što je povećanje od 21% u odnosu na uporedni period 2020. EBITDA je porasla čak 60% na godišnjem nivou, na 458 miliona evra.

Marie-Christine Lombard, predsednica izvršnog odbora GEODIS-a, navela je da rezultati ilustruju sposobnost kompanije da ostvaruje rast uz istovremeno ulaganje u ekološku tranziciju svih aktivnosti.

– Dobre performanse omogućile su nam da ojačamo ulaganja u digitalnu transformaciju kompanije i da sami finansiramo najnoviju akviziciju – kompanije PEAKES, vodeće distributivne mreže u Poljskoj koja je strateška zemlja za GEODIS.

Rezultati su u skladu sa našim strateškim planom Ambition 2023, čiji je cilj dostići rast grupe barem jednak rastu globalnog tržišta logstike u tom periodu, kao i ubrzati pretvaranje rasta u zaradu, navela je.

Udeo aktivnosti e-trgovine nastavio je da raste. Pandemija je samo dodatno ojačala ovaj trend, koji je uticao uglavnom na dva poslovna segmenta GEODIS-a. Prvi su last-mile usluge (distribucija i ekspres), gde je 23% isporuka sada namenjeno individualnim korisnicima (u odnosu na 15% u 2019. godini). Drugi segment je ugovorna logistika, gde su značajno porasle aktivnosti u oblasti upravljanja zalihama i pripreme naloga. U skladu sa takvim trendom, GEODIS je razvio tri nove ponude kako bi klijentima pružio bolju uslugu: GEODIS e-Logistics, GEODIS MyParcel, GEODIS Zipline.

Uprkos ekstremnoj napetosti na tržištu pomorskog i vazdušnog transporta, GEODIS je uspeo da zadovolji zahteve svojih kupaca osiguravajući kapacitete i upotpunjavajući svoju ponudu. Kompanija je iznajmila i dva plovila na ruti između Azije i Evrope, kako bi umanjila poteškoće koje su klijenti imali da od redovnih prevoznika dobiju uslugu po konkurentnim cenama.  Osim toga, uvedena je nova ponuda u oblasti avio-transporta –  GEODIS AirDirect, sa linijom između Šangaja i Guadalahare, koja predstavlja jedini direktan pristup Meksiku iz severne i centralne Kine (takva čarter usluga već postoji između Evrope, Kine i Sjedinjenih Država).

Izvor/foto: geodis.com