Rekordni prihodi kompanije Jungheinrich u 2021.

Uprkos pandemiji korona virusa i problemima u lancima snadevanja, Jungheinrich Grupa ostvarila je rekordne rezultate u 2021. godini.

Porudžbine su dostigle rekordnu cifru od 4,87 milijardi evra, dok je prihod grupe bio na istorijskom maksimumu od 4,24 milijarde evra. EBIT je značajno poboljšan i dostigao je ukupan iznos od 360 miliona evra, što je za 142 miliona, odnosno 65% više nego godinu ranije, navodi se u zvaničnom saopštenju koje je objavljeno poslednjeg dana marta.

Jungheinrich, sa sedištem u Nemačkoj, jedan je od vodećih globalnih ponuđača proizvoda i rešenja za intralogistiku. Njihov portfolio obuhvata opremu za skladišta (različite vrste viljuškara, paletnih kolica, električnih vučnih vozila, industrijskih prikolica….), rešenja za digitalizaciju i automatizaciju, after-sales usluge itd. Preko sopstvenih podružnica prisutni su u 40 zemalja širom sveta (među kojima je i Srbija), a zapošljavaju više od 19.000 ljudi.

Kao i godinu ranije, pandemija korona virusa imala je značajan uticaj na globalne lance snabdevanja u 2021, te je kompanija uložila velike napore kako bi obezbedila sirovine i izbegla zastoje proizvodnje u svojim fabrikama, navodi se u saopštenju.

Uprkos značajnim turbulencijama zbog rata u Ukrajini i ponovnog izbijanja pandemije u Kini, Upravni odbor Jungheinrich AG gleda u budućnost „sa opreznim samopouzdanjem“. Kako se navodi, i u ovoj finansijskoj godini očekivan je dalji rast i povećanje prodaje, ali bi porudžbine, EBIT i EBT mogli biti ispod rezultata u 2021.

– Od februara 2022. godine makroekonomski rizici su značajno porasli. Ruska invazija na Ukrajinu utiče ne samo na poslovanje u tim zemljama, već i značajno povećava neizvesnost za ekonomski razvoj širom Evrope i globalno. Uprkos tome, Upravni odbor Jungheinrich AG generalno očekuje dobru potražnju na tržištu i stoga pretpostavlja da će Grupa nastaviti da beleži rast – navodi se.

Kada je reč o kretanjima cena materijala, kompanija predviđa da će sadašnje visoke cene tokom godine nastaviti da dalje značajno rastu. Drugi negativni efekti rata,  koji trenutno nisu predvidivi, nisu uzeti u obzir za prognozu.

Jungheinrich će nastaviti da dosledno sprovodi svoju korporativnu strategiju „2025+“. Kako bi ostvarila zacrtane ciljeve, kompanija planira povećanje kadrovskih kapaciteta u 2022. godini, posebno u strateškim oblastima automatizacije, digitalizacije, energetskih sistema itd., navodi se u saopštenju.

Kompletan izveštaj o rezultatima u 2021. možete pogledati OVDE.