Rhenus Home Delivery testira novo dostavno vozilo – 1.500 kilograma sa BE kategorijom

Kompanija Rhenus otpočela je testiranje inovativnog dostavnog vozila – Dock’n’Deliver. U pitanju je kombi koji se sastoji od tegljača i odvojive karoserije koja, kako navode u Rhenus-u, nudi mnogobrojne prednosti.

Prema trenutnim smernicama za vozačke dozvole, kako je zamenjiva karoserija klasifikovana kao prikolica, za ovo vozilo dovoljna je vozačka dozvola BE kategorije. Za razliku od kombija Sprinter, koji u proseku može da nosi 1.000 kilograma, novo vozilo može da prevozi do 1.500 kilograma.

Nadamo se da ćemo korišćenjem Dock’n’Deliver imati mogućnost da jednostavnije pronađemo kvalifikovane zaposlene, budući da je nedostatak vozača danas jedan od glavnih problema, kaže Ronny Sassen, generalni direktor kompanije Rhenus Home Delivery.

– Koncept zamenjive karoserije takođe nam nudi nove mogućnosti za optimizaciju isporuka u većim gradovima, kako sa ekonomskog, tako i sa ekološkog aspekta – kaže Sassen.

Kako se tegljač i zamenjiva karoserija mogu čvrsto pripojiti, vozači ne moraju da se navikavaju na bilo kakve neobične manevre – osim što je krug okretanja nešto veći zbog tri osovine. CNG pogonski sistem omogućava ekološki i održiv način transporta, navode u Rhenus-u.

Ukoliko pilot projekat bude uspešan, sledeći korak biće korišćenje nekoliko ovakvih „prikolica“. Na taj način kompanija bi praktično dobila spoljašnji skladišni prostor za robu – prikolice bi bile unapred pripremljene prema planu isporuke i obilaska, te bi vreme utovara, kao i jutarnje gužve na rampama, mogli da se smanje na minimum.

Logistička grupacija Rhenus je prisutna na 750 lokacija širom sveta (između ostalog i u Srbiji) i zapošljava 33.000 ljudi, uz godišnji promet 5,5 milijardi evra.

Izvor/foto: rhenus.group

 

Podeli na društvenim mrežama: