ŠANSA ZA MLADE KADROVE: cargo-partner

Za sve mlade koji upisuju srednje škole i fakultete, ovo doba godine je vreme kada biraju svoj budući poziv, pa im tačne i pravovremene informacije mogu pomoći da na lakši način sagledaju opcije i mogućnosti i donesu pravu odluku. Prilikom odabira, za mlade su veoma značajne i informacije o šansama za zaposlenje nakon diplomiranja, pri čemu – uz formalno obrazovanje – veliku ulogu imaju i stručne prakse i programi dodatnog usavršavanja tokom školovanja.

U ovom tekstu u PlutonLogistics serijalu „Šansa za mlade kadrove“ predstavljamo vam mogućnosti koje mladim ljudima na početku karijere, ali i onima koji tek treba da odaberu svoje buduće zanimanje, pruža cargo-partner.

cargo-partner je privatna infologistička transportna kompanija koja nudi sveobuhvatni portfolio usluga avionskog, pomorskog, drumskog transporta i skladištenja, sa posebnom ekspertizom u oblasti informacione tehnologije i optimizacije lanca snabdevanja.

Već godinama unazad, daju svoj doprinos društvu i obrazovnom sistemu u Srbiji učestvujući u programu dualnog obrazovanja učenika srednjih škola, odnosno organizovanjem stručnog usavršavanja za visokoškolce. O mogućnostima, načinu realizacije, kao i o dodatnim benefitima koji se polaznicima pružaju, razgovarali smo sa Milošem Bogunovićem, menadžerom ljudskih resursa u kompaniji cargo-partner Srbija.

– Dualno obrazovanje i stručno usavršavanje u kompanijama najbolja su prilika za zapošljavanje mladih u struci – smatra naš sagovornik.

Stručna praksa: saradnja sa fakultetima u Beogradu i Novom Sadu

Stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci, radi obavljanja pripravničkog staža kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno i obavezan je uslov za polaganje stručnog ispita. U kompaniji cargo-partner stručna praksa predstavlja rezultat direktne saradnje sa fakultetima univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.

Namenjena je svim zainteresovanim studentima osnovnih i master studija, prvenstveno saobraćajnog i ekonomskog smera, ali i svih drugih usmerenja, kao i nezaposlenim mladim stručnjacima, koji žele da nadograde svoje znanje i steknu praktična iskustva.

Stručno usavršavanje može da se obavlja u šest različitih odeljenja (sektor finansija, prodaje, logistike, drumskog, avionskog i pomorskog transporta), na tri različite lokacije (Logistički centar cargo-partner – Dobanovci, Aerodrom Nikola Tesla – Surčin i Novi Sad), tokom cele godine. Sprovođenje programa stručnog usavršavanja i plana obuke praktikanata pod direktnim je nadzorom odgovarajućeg zaposlenog, odnosno mentora, najčešće menadžera ili tim lidera datog odeljenja.

Trajanje stručnog usavršavanja veoma je fleksibilno –  od 1 do 6 meseci, što se definiše direktnim dogovorom kompanije cargo-partner i praktikanta.

Iako poslodavac koji sprovodi i organizuje stručnu praksu nema bilo kakve obaveze za zapošljavanje kandidata, naš sagovornik navodi da je više od polovine polaznika stručne prakse u toj kompaniji dobilo priliku za zaposlenje.

– Smatram da našim dobrim angažovanjem, kako u projektu stručne prakse tako i u projektu dualnog obrazovanja i mi imamo šansu da identifikujemo svoje buduće kolege, a naša kompanija, s obzirom na to da posluje u preko 130 kancelarija u 40 zemalja, osim zapošljavanja mladih u struci kod nas, nudi i mogućnost za internacionalnu karijeru – ističe Bogunović.

Dualno obrazovanje – učenje kroz rad

Dualno obrazovanje je deo sistema srednjeg obrazovanja i vaspitanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad kod poslodavca, stiču, usavršavaju i izgrađuju znanja, veštine i sposobnosti i kompetencije u skladu sa standardom kvalifikacija i planom i programom nastave i učenja. Učenici u realnom radnom okruženju mogu da uče već od prve godine školovanja, a u kompaniji provode jedan, dva ili tri dana nedeljno, što se utvrđuje nastavim planom i programom.

Ovog leta, maturirali su učenici prve generacije koja se za zvanje „tehničar za logistiku i špediciju“ školovala po modelu dualnog obrazovanja.

Sticanje odgovarajućih veština još tokom školovanja, veoma je značajno u kasnijem pronalaženju zaposlenja. To je izuzetno važno i za kompanije, budući da skraćuje vreme uvođenja novozaposlenog u posao i daje mogućnost selekcije budućih kadrova.

– Vođeni željom da doprinesemo opštem razvoju kadrova u Srbiji, kao i pozitivnim iskustvima kolega iz Austrije, početkom 2016. godine prihvatili smo poziv Privredne komore Srbije i Trgovinskog odeljenja austrijske ambasade u Beogradu i aktivno se uključili u Projekat dualnog obrazovanja u Srbiji – kaže Miloš Bogunović.

U saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, aktivno smo učestvovali u izradi nastavnog plana i programa za obrazovni profil „tehničar logistike i špedicije“ i davali preporuke i mišljenja za izradu Zakona o dualnom obrazovanju.

Svake školske godine, u kompaniji cargo-partner stručnu praksu pohađa četvoro učenika Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu.

– Učenici se prvi put suočavaju sa realnim radnim okruženjem i zbog toga se maksimalno trudimo da im približimo šta će ih očekivati u logističkim procesima. Imamo zadovoljstvo da im u prijatnoj radnoj atmosferi, pokažemo rad u logistici i sve izazove koje ovaj posao nosi. Samim tim trudimo se da im učinimo lakšim prelazak iz škole u svet rada, podstičući njihovu mladalačku radoznalost, kao i zadovoljstvo kada neki zadatak završe sami. Osim konkretnih radnih zadataka osposobljavamo ih i za timski rad u kompaniji, da aktivno učestvuju i sami da predlažu rešenja, što u školskom okruženju nemaju često priliku – pojašnjava naš sagovornik.

Duboko verujemo da je ovaj model veoma koristan za mlade ljude, jer im omogućava bolje sticanje praktičnog znanja, zato ćemo sa ovom praksom nastaviti, zaključuje.

Ukoliko te zanima ovaj tekst, sigurno bi želeo da primaš PlutonLogistics specijalizovani bilten za mlade kadrove i studente: klikni OVDE i priključi se!

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.