Saradnje pošta Srbije i S.Makedonije – U fokusu razvoj e-trgovine i logističkih kapaciteta

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i generalni direktor Pošte Severne Makedonije Jani Makraduli potpisali su danas protokol o poslovnoj saradnji.

Protokol je potpisan tri dana nakon Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, održanog u okviru inicijative Otvoreni Balkan i predstavlja, kako se navodi u saopštenju Pošte Srbije, korak ka konkretizaciji dogovora iz Skoplja o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.

– Pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri na samo u nacionalnim, već i u međunarodnim okvirima, a Protokol koji smo potpisali predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja. Danas smo utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-commerce sektora. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših građana i privreda – izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Istakao je da će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži međunarodnih linija nacionalne avio-kompanije Air Serbia (pre svega ka Severnoj Americi), koja bi uskoro trebalo da uvede i letove ka Dalekom istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative Otvoreni Balkan.

Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća, rekao je generalni direktor makedonske pošte Jani Makraduli.

Naša saradnja će, posebno kroz razvoj e-commerce segmenta i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa, naveo je.

Đorđević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, kako bi se građanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.