Skraćivanje lanaca snabdevanja podstaklo tražnju za logističkim centrima u Srbiji

Srbija se sve više dokazuje kao “zvezda u usponu” u evropskoj proizvodnoj i logističkoj areni za kompanije koje traže blizinu tržišta EU, konkurentnu cenu rada i kvalifikovanu radnu snagu. Skraćivanje lanaca snabdevanja (nearshoring) tako sve intezivnije utiče i na razvoj i poslovanje logističkih parkova u našoj zemlji.

O tom trendu svedoče i rezultati kompanije CTP, koja je jedan od lidera u oblasti izgradnje i izdavanja poslovno-industrijskih parkova u Centralno-Istočnoj Evropi, a takođe i veoma aktivna u Srbiji.

Petar Kolognat, Head of Business Development u kompaniji CTP Serbia, ističe da međunarodne firme sve više uzimaju u obzir prednosti srpskog tržišta.

– Sve veće angažovanje nemačkog industrijskog lanca snabdevanja na tržištima Centralne i Istočne Evrope, u kombinaciji sa nearshoring trendom – kada kompanije odlučuju da izgrade otpornost u svojim globalnim lancima locirajući proizvodnju bliže glavnim tržištima, stvara snažnu potražnju za industrijskim i logističkim kapacitetima na osi ključnih CTP tržišta, od Češke do Rumunije. Sa druge strane, to takođe dovodi do pritiska na povećanje plata i drugih troškova. Položaj Srbije van Evropske unije znači da je veoma konkurentna po pitanju troškova rada, sa kvalifikovanom radnom snagom, uz činjenicu da je strateški locirana u blizini EU tržišta – kaže Kolognat.

– Vidimo sve veći broj onih koje se opredeljuju za lociranje upravo u Srbiji, kao i u CTP parkovima koji nude najsavremenije, održive proizvodne i logističke kapacitete – dodaje.

Nemački Bosch je u četvrtom kvartalu 2022. godine preuzeo 20.000 m2 u CTPark Beograd Zapad za proizvodnju motora za elektronske podizače stakala, dok je logistička kompanija Milšped istovremeno zakupila 16.000 m2 na toj lokaciji. CTP je takođe predao objekat od 26.500 kvadratnih metara japanskom gigantu Nidec u CTPark Novi Sad. Na toj lokaciji, inače, za Nidec i njegovu sestrinsku kompaniju Nidec-Elesis u CTPark Novi Sad treba da se realizuju ukupni radovi od 60.000 m2.

U kompleksu CTPark Kragujevac kineska kompanija YanFeng potpisala je ugovor o zakupu za treću proizvodnu lokaciju od 30.000 m2, čija je izgradnja krenula u decembru 2022.

Na lokaciji CTPark Beograd Sever tokom prošle godine završeno je oko 25.000 m2 (od ukupno planiranih 100.000 m2). Slovenačka Intereuropa zakupila je preko 14.000 m2, a ta lokacija u Novim Banovcima biće novi distributivni centar kompanije Hisense Gorenje za celu Evropu, za kategoriju malih kućnih aparata.

CTP takođe napreduje i u razvoju kompleksa CTPark Belgrade City, na lokaciji Novi Beograd Kvantaš. Očekuje se da će prva faza biti završena do kraja 2023, najavljuju.