Slobodna zona Zrenjanin se širi na 390 hektara

Vlada Srbije odobrila je Slobodnoj zoni Zrenjanin proširenje sa oko 98 na više od 390 hektara.

Ovo proširenje obuhvata 90 katastarskih parcela u katastarskim opštinama Zrenjanin 1 i 2, a parcele su sa područjem slobodne zone povezane u poslovnu celinu, prostorno ograđenu i posebno naznačenu, navodi se u rešenju koje je objavljeno 3. juna u Službenom glasniku.

U obrazloženju rešenja Vlade Srbije navodi se da će u delu tog proširenja, u industrijskoj zoni Jugoistok, poslovati kompanija Linglong international Europe Zrenjanin, koja je deo kineske kompanije Shandong Linglong Tire, kao i kineski Green Miles Chemicals sa sedištem u Novom Sadu. U obrazloženju se navodi i da se proširenjem područja Slobodne zone Zrenjanin obezbeđuje i postizanje osnovnih ciljeva slobodnih zona – unapređenje privrednog rasta, izvoza i smanjenja nezaposlenosti, kao i ostalih pozitivnih efekata.

Slobodnu zonu Zrenjanin su 2005. osnovali Grad Zrenjanin i kompanija Kolpa, na tri lokacije – u industrijskim zonama Bagljaš i Jugoistok, kao i na lokaciji u Cvetnoj ulici. U okviru nje posluju Draxlmaier, Kolpa, LK Armatur i Novares.

Prema podacima iz izveštaja o radu slobodnih zona za 2018. godinu, u toj zoni realizovan je ukupni promet u iznosu od 370 miliona evra, prenela je agencija Beta.