Slobodne zone u Srbiji – uticaj pandemije i put ka oporavku

U Srbiji je aktivno 15 slobodnih zona, u kojima radi više desetina hiljada radnika. Za vreme vanrednog stanja slobodne zone morale su da se prilagode situaciji zbog zatvorenih granica i ograničenja, a sada se polako vraćaju u normalne tokove.

Poslovanje u vreme pandemije donelo je i nova iskustva. Pokazalo se da su transport i logistika, iako su funkcionisali sa 50% kapaciteta, jedan od najotpornijih i najvažnijih segmenata rada slobodnih zona, govore iskustva privrednika.

Pored najvećih kompanija koje posluju u granicama pirotske Slobodne zone –  Tigar Tyres i Tigar a.d, proizvodnju su nakon pauze, uz propisane mere zaštite, pokrenula i mala i srednja preduzeća.

Slavoljub Vidanović iz preduzeća Teri Engineering navodi da je njihova proizvodnja vezana za rad u inostranstvu i isporuku opreme u inostranstvu.

– Imamo sada te dogovore, kada možemo krenuti i kako ćemo krenuti – najavljuje Vidanović planove.

U Slobodnoj zoni Pirot kažu da se vanredno stanje odrazilo i na njihovo poslovanje i već rade analize za taj period.

Poslovanje same Slobodne zone u aprilu je bilo 35% manje od normalnog. Za maj očekujemo da to bude 50%, a već u junu očekujemo povratak pozitivnog trenda. Mi pratimo sudbinu naših korisnika, zato što za njih obezbeđujemo različite servise. Kako oni rade – tako ćemo ih pratiti, ističe Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot.

I u šabačkoj Slobodnoj zoni koja obuhvata 419 hektara, na lokacijama u Šapcu, Loznici i Rumi, većina korisnika je radila za vreme vanrednog stanja.

– U Slobodnoj zoni Šabac zasad je devet korisnika, od kojih je sedam radilo punim kapacitetom za vreme vanrednog stanja. Dva korisnika su imala prekide, jedan od 4 dana i jedan, ujedno i najveći – Yazaki, prekid od tri nedelje.  Za vreme vanrednog stanja nije bilo otpuštanja radnika, a u ovom trenutku ih je 4.000 – kaže Violeta Šestić, načelnica Odeljenja za LER Grada Šapca.

Proširenje kapaciteta u Zrenjaninu

U Slobodnoj zoni Zrenjanin, koja upošljava 6.000 radnika, kažu da su u proteklom periodu pojedine strane kompanije radile smanjenim kapacitetom, ali da niko nije razmišljao o zatvaranju.

Nastavlja se proširenje kapaciteta i povećanje broja korisnika. Najveći korisnik biće kineska kompanija Ling Long, koja će se saradnicima raditi u režimu ove slobodne zone, navodi Olja Petrov, zamenica direktora Slobodne zone Zrenjanin.

Izvor: Radio-televizija Srbije 

 

 

Podeli na društvenim mrežama: