Snažan rast u sektoru transporta podigao dobit DHL Grupe

Nemački logistički div Deutsche Post DHL Group izvestio je o skoku dobiti u prvom tromesečju 2022, istakavši snažnu potražnju za uslugama transporta koja je, kako navode, nadokandila normalizaciju u sektoru online trgovine u postpandemijskom periodu.

Prihod je u prvom kvartalu porastao za petinu (19,8%), na 22,6 milijardi evra. Takođe, nakon značajnog skoka zarade u finansijskoj 2021. godini, zabeležen je i odličan početak 2022, sa operativnim profitom (EBIT) od 2,2 milijarde evra (1. kvartal 2021: 1,9 milijardi evra). Osim toga, Grupa je uspela da uspešno balansira više cene energije i transportne troškove, a sa 9,6% EBIT marža je bila na nivou uporedivim sa prethodnom godinom (Q1 2021: 10,1 procenat), dodaje se u saopštenju.

Konačno, Deutsche Post DHL Group je ostvarila neto profit od 1,4 milijarde evra u prvom kvartalu 2022. (1. kvartal 2021: 1,2 milijarde evra). Osnovna zarada po akciji porasla je shodno tome na 1,10 evra, nakon 0,96 evra u kvartalu prethodne godine.

– Normalizacija u segmentu e-trgovine bila je očekivana, ali smo uspeli da i više nego prevaziđemo taj trend snažnim rezultatima u svojim globalnim logističkim aktivnostima – istakao je generalni direktor Frank Appel.

Ključni pokretač rasta bila je globalna trgovina i B2B segment, ističu u Deutsche Post DHL, dodajući da se dobit u njihovom sektoru logističkih usluga i transporta gotovo utrostručila, najpre zahvaljujući pomorskom i avio transportu tereta. 

Grupa je istovremeno uspela da pronađe rešenje za više troškove energije i transporta, tvrde. Materijalni troškovi su, ukupno, porasli 30% – na 12,4 milijardi evra, najpre odražavajući rast troškova transporta.

U osvrtu na posledice rata u Ukrajini, Appel je naveo da je primetno kako se globalna trgovina zasada pokazala otpornom.

– Ipak, pomno pratimo sve ozbiljnije globalne izazove za privredu – ističe.

e-trgovina: stabilnost nakon velikog skoka 

Nakon ogromnog skoka prihoda i zarade u sektoru eCommerce Solutions u prethodnoj godini, ključne brojke su se u 2022. stabilizovale u skladu sa očekivanom normalizacijom obima pošiljki. EBIT je ponovo premašio trocifreni broj miliona, dostigavši 102 miliona evra (1. kvartal 2021: 117 miliona evra). Sa 1,4 milijarde evra, prihod je bio 0,6% manji od prethodne godine. Mere određivanja cena kompenzovale su očekivani pad obima isporuke. U zavisnosti od različitih mera za suzbijanje pandemije, obim pošiljki se razlikovao od regiona do regiona.

Na primer, nivo se vratio na normalu u Holandiji i Sjedinjenim Američkim Državama, dok je u Indiji zabeležen značajno veći obim. Uprkos normalizaciji maloprodaje na mreži i blagom povećanju operativnih troškova, EBIT marža je ostala na visokom nivou od 7,1% (1. kvartal 2021: 8,0%).