Spoj privrede i obrazovanja na ovogodišnjoj Transport and Traffic Business Days konferenciji

Praktično ili formalno obrazovanje? Šta je karta za uspešnu karijeru? Najbolje oba! Da li u logistici ima dovoljno prilika za sticanje praktičnog znanja?

Nakon završenih studija mladi se često susreću sa problemom prilikom zaposlenja, ali i odabira karijere. Konkurencija na tržištu rada je sve veća, a poslodavci sve izbirljiviji. Sa druge strane, fakultetsko obrazovanje priprema je za širok dijapazon pozicija, a zadovoljstvo istim uglavnom se najbolje oceni tek nakon što se iskusi obavljanje radnih zadataka.

Praksa kao idealno rešenje, nudi odgovor na sva postavljena pitanja. Ali šta jedan student očekuje od praktičnog usavršavanja i gde je može pronaći?

Upravo ovo je bila tema ovogodišnje Transport and Traffic Business Days konferencije na Saobraćajnom fakultetu. Cilj tog, sada već tradicionalno okupljanje studenata Saobraćajnog, ali i njemu srodnih fakulteta i kompanija iz oblasti logistike, jeste da omogući povezivanje privrede i mladih kadrova. Studenti su imali priliku da bliže upoznaju poslodavce i da se informišu o otvorenim konkursima.

Menadžer odeljenja za ljudske resurse kompanije cargo-partner Srbija, Miloš Bogunović sa nama deli svoje utiske:

– Iskustvo je pokazalo da su očekivanja studenata prilično jednostavna, studenti od prakse očekuju upravo to – sticanje praktičnih znanja. Za početak bi to bio dodeljen iskusni mentor, koji je podjednako voljan da svoje znanje podeli, a kasnije i prilika da se student u svom radu osamostali. Upoznavanje same kompanije je takođe od značaja, njenog načina poslovanja i vrednosti koje neguje, a onda i određenih izazova zanimanja u okviru branše. Takođe je važno i definisanje veština ili afiniteta neophodnih za uspešno obavljanje radnih zadataka na određenoj poziciji.

Student kroz svoju praktičnu obuku treba da dobije mogućnost da svoje teorijsko znanje primeni, ali i da u toj primeni shvati, da li je radno mesto kojem teži, baš za njega.

Miloš Bogunović

Bogunović je na konferenciji podelio korisne savete za studente u okviru predavanja pod temom „Pokaži PRAVU verziju sebe“ i istakao da su zaposleni najvažniji resurs jedne kompanije, te da je u skladu sa tim neophodno da se poslodavci od početka same selekcije tako i postave.

Vrlo često se zaboravlja da je selekcija kandidata rezultat obostrane komunikacije. Važno nam je, ne samo da se vi dopadnete nama, već i da radna atmosfera u cargo-partneru zaista bude odraz vaših ličnih vrednosti i uverenja, kaže Bogunović.

– Tako poslujemo i sa našim klijentima i zbog toga je naš glavni slogan baš „We take it personally“ – dodao je Miloš u nameri da razbije predrasudu da je za uspešan intervju neophodno predstaviti se u idealnom svetlu.

Kompanija cargo-partner već godinama unazad daje svoj doprinos razvoju kadrova u Srbiji. Pored programa dualnog obrazovanja Privredne komore Srbije i Trgovinskog odeljenja austrijske ambasade u Beogradu, aktivno učestvuje i u razvoju nastavnih programa. Ima i samostalno razvijen program praktične nastave za studente i iako sama praksa ne predstavlja nikakvu obavezu za formalno zaposlenje, dosadašnja statistika u cargo-partneru pokazuje da od ukupno 40 studenata i diplomaca koji su za sve ove godine, učestvovali u nekom od programa stručnog usavršavanja, njih 10 je i danas u radnom odnosu i važan je član ove kompanije. cargo-partner takođe je i deo projekta Moja prva plata Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Ovaj program traje 9 meseci i savršen je za sve one koji traže praktično osposobljavanje, a nemaju nikakvog iskustva. Iz našeg ugla predstavlja idealnu „podlogu“ za buduće zaposlenje u cargo-partneru, a smatramo da je to rezultat toga što smo ovaj zadatak prilično ozbiljno shvatili i kroz našu dugoročnu saradnju sa Univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu razvili vrlo kvalitetan program – navodi naš sagovornik.

Ako vam ovo zvuči privlačno, za program Moja prva plata možete se prijaviti do 31. oktobra.

Trenutno otvorene pozicije u kompaniji cargo-partner su:

Referent pomorskog transporta – Novi Sad
Asistent carinskog posredovanja – Beograd
Referent telemarketinga – Beograd
Referent drumskog transporta – Beograd
Asistent u računovodstvu – Novi Sad
Asistent u računovodstvu – Beograd
Asistent upravljanja rizicima – Beograd

Više detalja o njima možete pogledati putem linka https://mojaprvaplata.gov.rs/pozicije, tako što ćete u okviru polja „kompanija“ odabrati „cargo-partner“. Detaljno uputstvo za kandidate o načinu prijavljivanja dostupno je OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.