Srbija prva u Evropi postala deo mreže Svetski logistički pasoš

Republika Srbija postala je prva evropska država koja se pridružila mreži Svetski logistički pasoš (World Logistic Passport). Memorandum o razumevanju kojim se našoj zemlji omogućava pridruživanje, potpisali su ministar saobraćaja Tomislav Momirović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i generalni direktor mreže WLP Majk Baskarn (DP World).

Svetski logistički pasoš je globalna inicijativa vođena privatnim sektorom, kreirana da ujednači tok globalne trgovine, omogući pristup tržištu kroz stvaranje novih trgovinskih ruta i obezbedi ekonomsku efikasnost članicama. Trgovci i špediteri dobijaju veće pogodnosti što više posluju preko WLP platformi.

– Pridruživanjem Srbije mreži Svetski logistički pasoš, srpske trgovinske i logističke kompanije će dobiti pristup sektoru pogodnosti kod partnera ove mreže u Dubaiju, što će doprineti njihovoj većoj konkurentnosti, ekonomskoj otpornosti i globalnoj povezanosti – saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz Privredne komore Srbije ističu da domaće kompanije mogu očekivati godišnji porast trgovine u proseku od pet do 10 odsto. 

– Svetski logistički pasoš nam omogućava da našim kompanijama obezbedimo brži prevoz, smanjene troškove transporta i praktično jednu novu logističku liniju kojom mogu da za 8 do 10 dana skrate vreme transporta robe na tržišta Afrike, zemalja Zaliva, Azije i Bliskog istoka. To su velike stvari za naše kompanije – poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Dubai je jedna od najvećih platformi ove mreže, sa 18 lokalnih partnera poput DP World i Emirates Skycargo, koje trgovcima, špediterima i logističarima trenutno nude 80 pogodnosti, poput jeftinijeg i efikasnijeg transporta robe, dodaje se u saopštenju MGSI.

Foto: MGSI