Šta predstavlja logistički indeks Svetske banke (LPI) i koliko je značajan za Srbiju?

Indeks globalnog logističkog učinka ili Logistics performance index (LPI) razvila je Svetska banka u cilju upoređivanja logističkih performansi u 160 zemalja sveta. Tačnije, LPI predstavlja rangiranje zemalja po kvalitetu logistike. LPI je interaktivni alat napravljen da pomogne zemljama da identifikuju izazove i mogućnosti sa kojima se susreću u svom radu u oblasti trgovine i logistike, kao i da da preporuke o tome šta zemlje mogu da urade kako bi poboljšale svoje performanse.

Logistički indeks se zasniva na globalnom istraživanju zainteresovanih strana- operatora, na terenu (globalnih špeditera i prevoznika) pružajući povratne informacije o „prijateljstvu u logistici“ zemalja u kojima posluju i onima sa kojima posluju. Povratna informacija operatora dopunjena je kvantitativnim podacima o učinku ključnih komponenti logističkog lanca u zemlji rada. Upravo zbog toga, LPI se sastoji od kvalitativnih i kvantitativnih mera i pomaže u izradi logisitčkog profila za ove zemlje. Takođe, LPI meri performanse u lancu snabdevanja unutar jedne zemlje i nudi dve različite perspektive- međunarodne i domaće.

Svetska banka koristi šest ključnih dimenzija kako bi se odredile performanse zemalja i pokazao ukupan logistički učinak.
1. Carina (customs)- brzina, jednostavnost i predvidljivost formalnsti od strane agencija za kontrolu granica;
2. Infrastruktura (infrastructure)- kvalitet transportne infrastrukture (luke, železnice, putevi, informacione tehnologije);
3. Međunarodni prevoz (international shipments)- lakoća uređivanja pošiljki po konkurentnim cenama;
4. Logistička sposobnost (logistics competence)- kompetentnost i kvalitet logističkih usluga (prevoznici, carinski brokeri);
5. Praćenje robe (tracking and tracing)- sposobnost praćenja pošiljki;
6. Isporuka pošiljki u okviru planiranog ili očekivanog roka (timeliness)- pravovremenost dostave pošiljki na željenu adresu koja ukazuje na lakoću i efikasnost transporta robe kroz zemlju.

Indeks logističkog učinka prvenstveno rangira 160 zemalja prema efikasnosti međunarodnog lanca snabdevanja, koji je bitniji i od brzine isporuke robe. Pouzdanost lanca snabdevana je ključna determinanta logističkih performansi jer mnogi špediteri su spremni da plate premiju za visok stepen sigurnosti njihove isporuke.

Prve rezultate istaživanja Svetska banka objavila je pre tačno deset godina, i od tada se rezultati novih istraživanja objavljuju na svake dve godine. Tabela rezultata omogućava upoređivanje sa svetom, sa mogućnošću prikazivanja najboljih performansi na svetu i uopoređivanje sa regionom.

Poslednji rezultati, koje možete pogledati u tabeli, objaviljeni su 2016. godine i prema kvalitetu logistike na vrhu lestvice našla se Nemačka, čiji je indeks logističke uspešnosti iznosio 4.23.  Srbija je zauzela 76. mesto, čiji je LPI iznosio 2.76, ali je u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. godine pala za 13 mesta.

Kao što se može videti, Srbija je prema poslednjim rezultatima istraživanja zabeležila najveći pad po pitanju razvoja infrastrukture koja u velikoj meri utiče na logističku razvijenost naše zemlje, dok je u pogledu efikasnosti carina i kontrole granica zabeležen veći učinak u odnosu na 2014. godinu.

Što se tiče zemalja u okruženju, najbolje rangirana je Slovenija, koja se nalazi na 50. mestu, odmah iza nje, na 51. mestu je Hrvatska, dok su niže pozicije od Srbije zauzele Bosna i Hercegovina, koja je na 97. poziciji, Makedonija na 106, dok je Albanija na 117. mestu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.