LANAC SNABDEVANJA: Kako nedostatak kadrova u transportu i distribuciji utiče na Starbucks

Nedostatak kadrova u oblasti transporta pretnja je za lance snabdevanja u različitim industrijama. Starbucks, jedan od najpoznatijih lanaca kafeterija na svetu, nedavno je saopštio da će pomoći svojim partnerima u oblasti distribucije koji se suočavaju sa manjkom radne snage, prenosi portal supplychaindive.com.

Generalni direktor kompanije Starbucks Kevin Johnson izjavio je da se, iako ovo nije široko rasprostranjen problem, pojedini partneri “bore” za isporuke iz distributivnih centara do prodavnica.

– Pretpostavljam da ćemo učiniti malo više da investiramo i pomognemo našim partnerima u lancu snabdevanja, bilo da je to osoblje potrebno za proizvodnju ili za distribuciju i transport – rekao je Johnson.

Problem sa distribucijom pojavio se nakon što je Starbucks prošle godine najavio planove za bolju propusnost, odnosno smanjenje zadržavanja klijenata u objektima i to tako što će reorganizovati raspored kafeterija, te dodati Starbucks Pickup i drive-thru opcije, kako bi odgovorio na promenu ponašanja kod potrošača.

Globalni lanac kafeterija ima zadatak da kreira što jednostavniji proces poručivanja i preuzimanja, sa što manje napora za potrošače. Sa druge strane, ako distribucija bude problematična, ovo neće biti moguće.

Nedostatak vozača bio je veliko pitanje za lance snabevanja tokom cele prethodne godine.

Osim što kompanija planira da uvede nove formate kafeterija i da korišćenjem digitalnih rešenja smanji vreme zadržavanja klijenta u objektu, kao deo transformacije poslovanja u SAD, Starbucks je takođe investirao u uspostavljanje sistema upravljanja rizikom kako bi se obezbedila veća vidljivost poremećaja u lancu snabdevanja, korišćenjem upozorenja u realnom vremenu i prikupljanjem informacija od logističkih partnera, dobavljača i iz sopstvenih objekata.

– Poremećaj u lancu snabdevanja je neizbežan, zato morate pronaći način da ga prihvatite – naveli su iz kompanije Starbucks.

Izvor: supplychaindive.com