Subvencije za nabavku opreme i transportnih sredstava – Bespovratno do 5 miliona dinara

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv malim, srednjim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 1,55 milijardi dinara. Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2021. godine.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova, i to:

1. nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara, i to:

  • proizvodne opreme i/ili mašina;
  • transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;
  • delova, specijalizovanih alata za mašine;
  • mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje

2. nove opreme za izvođenje građevinskih radova, i to:

građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Država sufinansira iznos do 25% neto vrednosti. Banka kreditira 70%, a 5% je učešće samog privrednika. Iznos odobrene bespovratne pomoći ne može biti veći od pet miliona dinara. Visina bespovratnih sredstava određuje se u odnosu na broj zaposlenih.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama.

Sve informacije o javnom pozivu, uslovima koje preduzeće treba da ispunjava, odabranim poslovnim bankama, kao i načinu podnošenja zahteva, možete pogledati na sajtu Razvojne agencije Srbije ili Ministarstva privrede.