TRENDOVI: Pad potražnje uz stabilne cene na tržištu logističkih nekretnina u Nemačkoj

U prvoj polovini 2020. u Nemačkoj je iznajmljeno ili prodato 2,73 miliona kvadratnih metara skladišnog i logističkog prostora, što je pad od oko 17% u odnosu na uporedni period u 2019, pokazuje analiza kuće BNP Paribas Real Estate. Ovo je najslabiji rezultat na nemačkom tržištu logističkih nekretnina od 2014. godine, navodi se.

Istraživanje pokazuje da se, u zavisnosti od regiona, beleže značajno različiti rezultati. U Minhenu je, na primer, prometovano 106.000 m2, što je rast od oko 12% u odnosu na godinu dana ranije, dok je u Lajpcigu taj rast čak 78% (207.000 m2). Haburg je zadržao približan nivo iz 2019. godine (114.000 m2, što je pad od oko 2,8%),

Generalno, takozvana „velika tržišta“ su zabeležila manji uticaj krize. No, najveći gubitnik je nesumnjivo Berlin, gde je prodato ili iznajmljeno oko 51,5% manje logističkih nekretnina nego godinu ranije.

Trend povećanja prodaje izvan velikih metropola, primetan poslednjih godina, naglo je okončan tokom drugog tromesečja 2020. Sa ukupno 1,73 miliona kvadrata, prošlogodišnji rezultat je srezan za petinu. No, sa druge strane, region Rur ubeležio je drugi najbolji polugodišnji rezultat ikada.

Potražnja pala, rente porasle

Uprkos padu potražnje, cene zakupa nisu pale, naprotiv, pokazuje analiza. Najveći rast ubeležen je, kako se navodi, u Frankfurtu (6,8 evra/m2, +3%), Dizeldorfu (6 evra/m2 +4%), Kelnu (5,6 evra/m2 +4%). Na drugim lokacijama cene su ostale na stabilnom nivou. Berlin je i dalje najskuplji – 7,2 evra/m2, a slede Minhen i Štutgart, Hamburg, Lajpcig. Stručnjaci za nekretnine činjenicu da rente nisu pale pripisuju – prevelikoj potražnji tokom prethodnih godina. Kao rezultat toga, kapaciteti su na svim glavnim lokacijama uglavnom zauzeti, tako da potencijalni klijenti moraju da gravitiraju ka novim objektima.

Eksperti kompanije BNP Paribas za segment logističkih nekretnina izričito naglašavaju da rezultat 2020. ne treba posmatrati kao pad na tržištu, već ga nazivaju „padom podataka u prodaji“. Razlog je, kako navode, činjenica da su ovogodišnji rezultati zapravo veoma blizu desetogodišnjem proseku, a da se u odnosu na 2019. beleži pad, jer je to bila izuzetno dobra godina. Korona kriza snažno je pogodila izvozno orijentisanu logističku industriju, ali su to kompenzovali trendovi poput ekspanzije e-trgovine, navode.

Izvor: verkehrsrundschau.de

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.