TRENDOVI: Rast cena zakupa skladišnih objekata

Rast potražnje za skladišnim prostorom u Rusiji doveo je do većih cena zakupa, navode stručnjaci globalne logističke kompanije FM Logistics u analizi glavnih trendova u oblasti industrijskih nekretnina, online trgovine i logistike u toj zemlji u 2020.

– Broj skladišta u centralnim regionima Ruske Federacije se povećava, ali istovremeno se povećava i potreba kompanija za skladišnim prostorom, iako se posao u celini sada smanjuje – kaže Aleksej Misailov, direktor Global Supply Chain FM Logistic u Rusiji.

Pandemija covid-19 uticala je na nivo zaliha, a mnoge kompanije sada prave dodatne “tampon” količine. Rast potražnje dovodi do viših cena zakupa.

Sa razvojem regionalne ekspanzije maloprodaje, povećava se potreba za visokokvalitetnim skladišnim kompleksima. Zbog toga je u mnogim gradovima  250-500 hiljada stanovnika širom Rusije u toku izgradnja regionalnih skladišta, kažu predstavnici FM Logistics. Porast broja maloprodajnih objekata prati i razvoj city logistike. Sve je značajniji segment isporuka “danas za sutra”, a primetna je i potražnja za cross docking uslugama.

Trgovina na internetu je u ekspanziji – online kupovina porasla je više od 3 puta tokom karantina. Glavni igrači u ovoj oblasti, kao što su Ozon, Vildberries, Ks5 ojačavaju svoje sopstvene logističke sektore, navode u FM Logistics.

Nastavlja se konsolidacija glavnih igrača i rast strateških partnerstava koja kompanijama omogućavaju isporuku u različite regione Ruske Federacije, dodaju.

Izvor: retail.ru

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.