Pravi bum! – Udvostručene investicije u logističke startapove

Vrednost investicija u logističke startapove u 2021. porasla je 95% u odnosu na godinu ranije, pozuje analiza konsultantske kuće McKinsey. Tokom 2021, kako navode, u novoosnovane kompanije u sektoru logistike uloženo je 24,6 milijardi dolara, što je skoro dvostruko više u odnosu na 12,6 milijardi u 2020.

I 2022. počela je dobro, pa se očekuje da će se ovaj pozitivan trend nastaviti. Tokom prvog kvartala ove godine, u nove logističke kompanije investitori su uložili 8,5 milijardi dolara.

Logistika i lanci snabdevanja dospeli su u centar pažnje tokom pandemije korona virusa. Nagli porast e-trgovine, u kombinaciji sa ograničenim kapacitetima i zakrčenjima u avio i pomorskom transportu, dodatno je istakao značaj otpornosti lanca snabdevanja. Kao rezultat toga, finansiranje logističih startapova dramatično se povećalo, navode analitičari kuće McKinsey.

Izveštaj „Startup finansiranje u logistici: Novi novac za staru industriju?“, ispitao je trendove finansiranja u sektoru transporta i logistike u maju 2020. Od tada, finansiranje logističkih startapa skoro se udvostručilo u 2021. u odnosu na 2020. godinu, ali je takođe preusmereno na različite logističke podsektore.

Nova analiza zasnovana je na uzorku od više od 500 startap kompanija širom sveta.

Investicije i akvizicije

Osim investicija, ubrzano se povećavaju aktivnosti akvizicije i preuzimanja novoosnovanih kompanija u sektorima logistike i lanca snabdevanja. Globalna vrednost ovih poslova iznosila je 2,7 milijardi dolara u 2021, što je 68% više nego u 2019.

Autori izveštaja naglašavaju da je broj rundi finansiranja u 2021. godini bio na sličnom nivou kao i prethodne godine. Ovo pokazuje da se vrednost uložena u svaki krug finansiranja značajno povećala.

Pre pandemije, odnosno 2019. godine, investitori su uložili 12,2 milijarde dolara u logističke startapove. Prošla godina je bila ubedljivo najbolja u kojoj su finansirana mlada preduzeća u sektoru logistike. Prethodni rekord iznosio je 15,1 milijardu dolara u 2018.

U periodu od 2014. do 2021. godine prosečan godišnji rast vrednosti investicija u starape iz ovog sektora dostigao je 70%.

Najpopularniji segmenti

Pojedine oblasti privukle su naročitu pažnju investitora tokom proteklih godina.

Među segmentima koji su zabeležili najviše ulaganja u kompanije u ranoj fazi razvoja (podaci za 2010-21), sve vrste usluga za last mile provajdere (na primer platforme i mreže) su na prvom mestu, sa ukupno oko 35 milijardi dolara (on-demand last-mile delivery platforme 22,6 mlrd USD, kao i new last-mile parcel networks – 12,1 mlrd USD). Slede platforme u oblasti optimizacije drumskog saobraćaja (21,3 milijarde dolara) i različita visibility rešenja (preko 6 milijardi dolara).

Zbog dinamičnog razvoja sektora e-trgovine, ulaganje u skladištenje, robotiku i fulfilment za e-trgovinu je veoma važna tema u poslednje vreme. Po vrednosti ulaganja nalaze se na 5. i 6. mestu.

Vredi napomenuti i da su sredstva dodeljena za startapove koji se bave visibility rešenjima utrostručena u 2021. u odnosu na 2020. godinu.

Najveće pojedinačne investicije u 2021. jesu 2,5 milijardi dolara u indonežansku kurirsku kompaniju J&T Express, kao i 1,5 milijardi dolara koje je dobila platforma za dostavu sa sedištem u Hong Kongu – Lalamove. Poređenja radi, godinu ranije visibility platforma Project44 dobila je nešto više od 200 miliona dolara.

Kompletan izveštaj možete pročitati OVDE.

Podeli na društvenim mrežama: