Veliki lanci apoteka grade sopstvena skladišta – Kakva budućnost čeka distributere?

Lanac apoteka Dr Max koji posluje u osam evropskih zemalja, sa 2.500 prodajnih mesta i aktivan je u onlajn trgovini, otvoriće skladište u Telgateu, u italijanskoj provinciji Bergamo, piše specijalizovani sajt PharmacyScanner. 

Generalni direktor Dr Max Italia Andrea Kapi izjavio je da će skladište površine 14.000 kvadratnih metara biti automatizovano i da se njegov završetak očekuje početkom sledeće godine.

Objekat će služiti, kako je najavio Kapi, da „zadovoljni potrebe moderne omnikalane distribucije“, a podržaće rast lanca kako u segmentu apoteka, tako i online prodavnica. U planu je da distributivni centar bude opremljen inovativnom tehnologijom poslednje generacije, „revolucionarnom u svetu farmacije“, koja će ojačati distributivne kapacitete kompanije u aspektu efikasnosti i efektivnosti, dodao je.

Pored Italije, Dr Max apoteke prisutne su u Poljskoj, Češkoj (gde je i sedište), Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji i Bugarskoj.

Dr Max je 2021. godine, tada još uvek prisutan samo u šest zemalja sa 2.300 prodajnih mesta, objavio da je postao treća grupa u ovom sektoru u Evropi po broju objekata.

Ovo nije jedino distributivno čvorište koje su najavili veliki igrači u farmaceutskoj industriji u Italiji. PharmacyScanner piše da sličan poduhvat planira i Hippocrates, koji će izgraditi logistički centar u Livragi (pokrajina Lodi).

Fenomen početka „unutrašnjeg“ upravljanja logistikom od strane velikih grupa u farmaceutskom sektoru, međutim, stvara zabrinutost među akterima posredne distribucije. Oni imaju manje performanse i suočavaju se smanjenom rotacijom, što ih navodi da optimizuju svoje mreže racionalizacijom logističkih operacija.

Sajt PharmacyScanner piše da su veletrgovci, već isrpljeni gotovo neposojećom maržom i operativnim troškovima koji se ne snižavaju, zapravo danas na velikoj prekretnici koja bi mogla da odredi pravac njihovog poslovanja u budućnosti.

– Verujem da će Hippocrates i Dr Max u svojim skladištima direktno upravljati distribucijom između 12-15.000 referenci, pre svega lekova i generika – procenjuje Mirko De Falco, direktor kompanije Farvima.

– Ostalih 30-40.000, niže performanse, nastaviće da nabavljaju od posrednih distributera.

On je dodao da je trend koji ih u ovom trenutku najviše brine „politika industrije koja pokušava da nas zaobiđe ’direktnom apotekom’“.

U svakom slučaju, u svetu farmadistribucije već su počelli da razmišljaju o kontramerama koje će morati da preduzmu kako bi se suočili sa novinama koje dolaze.

–  S obzirom na to da se sada krećemo ka normalnosti koju čine dve ili u nekim slučajevima tri dnevne isporuke, farmaceutska distribucija počinje da razmišlja o optimizaciji skladišnih mreža: možda će pojedini objekti postati suvišni i bićemo u prilici da garantujemo istu uslugu sa manjim brojem – razmišlja Alesandro Orano, generalni direktor Cef-a

– Trebaće nam manje, ali većih skladišta – smatra Mirco De Falco, direktor Farvima.

Takođe, ističu da nisu samo troškovi oni koji guraju distributere u ovom pravcu, već i ekološki propisi koje donose lokalne vlasti. Pojedini gradovi u Italiji, na primer, razmatraju da dozvole samo jednu dnevnu isporuku.