VGP ulazi na srpsko tržište – U planu logističko-industrijski park u Dobanovcima na 120 hektara

Nakon što je prošle godine najavila snažnu ekspanziju u oblasti zelenih logističkih i industrijskih nekretnina u regionu Istočne Evrope, panevropska kompanija VGP, koja posluje u 16 zemalja i u svom portfoliju ima više od 100 poslovnih parkova, stiže i na srpsko tržište.

Prvi industrijsko-logistički kompleks u našoj zemlji – VGP Park Belgrade, biće smešten u Dobanovcima, tačnije između petlje Beograd i petlje Dobanovci. Južnom stranom park će se naslanjati na autoput Beograd-Zagreb.

Izvor: vgpparks.eu, PrintScreen

VGP svoj budući kompleks predstavlja ovako:

Park Belgrade se nalazi na samo 15 km zapadno od Beograda i 4 km od Aerodroma Nikola Tesla Beograd, na raskrsnici autouteva E-70, E-75 i obilaznice oko Beograda. Blizina autoputeva i aerodroma omogućava jednostavan pristup većim gradovima u Srbiji i susednim zemljama. Ovo je idealna lokacija za logistiku, komercijalne usluge i proizvodnju“.

Kako je najavljeno, VGP Park Belgrade biće smešten na površini od ukupno 120 hekara, a planirano je da ponudi 400.000 m2 za izdavanje. Zakupcima će biti ponuđene jedinice veličine od 2.000 m2, pa do rešenja prilagođenih za velike logističke operacije, a planirani objekti biće pogodni i za laku proizvodnju i komercijalne aktivnosti.

VGP je porodična panevropska kompanija, kotirana na berzi, koja se bavi izgradnjom i upravljanjem i vlasnik je nekretnina u oblasti logistike i poluindustrijske proizvodnje. Počeli su kao građevinska firma 1998. godine, a danas su usmereni ka izgradnji velikih poslovnih parkova. Njihovi kompleksi nalaze se Berlinu, Drezdenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu, Rigi, Sevilji, Valensiji, Padovi, Parmi, Veroni, Gracu, Bratislavi, Budimpešti, Đeru, Bukureštu itd.

Preduzeće VGP Park One d.o.o. Beograd osnovano je sredinom prošle godine. Takođe, prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je u aprilu 2022. osnovana i firma VGP Park Two.

Kompanija zasada nije komunicirala rokove, a prema podacima nadležnih gradskih vlasti u Beogradu, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine podnet je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje skladišnog kompleksa VGP Park Belgrade Dobanovci. Taj dokument je na javnom uvidu, zainteresovana javnost ga može pogledati do 18. jula 2022.

Prema podacima koji su navedeni u zahtevu, kompleks će se sastojati od 7 velikih skladišnih objekata (A, B, C, D, E, F i G , zatvorenog tipa sa regulisanom temperaturom), upravne zgrade VGP parka i pomoćnih objekata. Gradnja je planirana u 8 faza.

VGP na svojm sajtu daje još neke detalje o budućem kompleksu u Dobanovcima. Kako se navodi, na zahtev, sve prostore za iznajmljivanje biće moguće prilagoditi specijalnim tehničkim zahtevima kupca, čak iako je objekat već u izgradnji. Navodi se i da može biti obezbeđena instalacija solarnih panela, punjača za električna vozila, postavljanje zelenog krova, zelene fasade…

VGP je ranije najavio da će operacije njihove grupacije dostići CO2 neutralnost do 2025. godine, te sada rade na implementaciji svoje strategije dekarbonizacije. Planirani su novi logistički parkovi koji će biti sertifikovani minimalnom BREEAM ocenom „veoma dobro“. Kompanija je aktivna u finansiranju ovih poslova putem takozvanih „zelenih obveznica“.

Foto: vgpparks.eu, PrintScreen