7 najčešćih grešaka novopečenih vozača kamiona

U poređenju sa upravljanjem putničkim vozilom, vožnja kamiona je potpuno nova dimenzija. Iako ste proveli mnogo vremena učeći vožnju, kada po prvi put sami krenete na put, neće biti nikoga da vam ukazuje na propuste.

Evo nekoliko najčešćih grešaka koje novajlije prave:

1. Ne traže pomoć.

To što imate dozvolu i licencu, ne znači da znate sve o transportu. Nemojte se bojati da postavljate pitanja – ona će vam pomoći da izbegnete greške, za koje bi trebalo znatno više vremena da se isprave. Na svom prvom poslu obavezno najpre saznajte kome možete da se obratite za savet.

2. Slušaju loše savete.

Ovaj korak je nastavak prethodnog – ne može da škodi da pitate, ali morate da znate koga. Naravno, bez obzira na savet koji dobijete, uvek dobro razmislite i sami prosudite da li bi trebalo da ga primenite.

3. Previše očekuju.

Transportna industrija ima svoje specifičnosti. Nedeljama ste daleko od kuće, vozite po svim vremenskim uslovima i suočavate se sa raznim situacijama na drumu. Postavite realna očekivanja i ne budite prestrogi prema sebi.

4. Ne pridržavaju se bezbednosnih pravila.

Postoje dobri razlozi zašto je vaš instruktor insistirao na svakom pojedinačnom koraku. Sigurnosne procedure osmišljene su da sačuvaj i vaš, i živote ostalih učesnika u saobraćaju – to što nema nikog ko bi vas nadgledao, nije razlog da ih ne poštujete. Preskakanje samo jednog koraka može skupo da vas košta.

5. Rade preko svojih mogućnosti.

Briga o sebi može zvučati kao luksuz dostpan samo Instagram influenserima, ali ako vi ne pazite na svoje zdravlje, niko drugi neće. Iako postoje propisi o maksimalnom vremenu vožnje, ne znači da uvek morate da idete do krajnjih granica.

6. Neorganizovani su.

Papirologija je nešto što bi svaki vozač kamiona voleo da izbegne, ali ako ne budete organizovani onda ćete morati da uložite dodatno vreme da biste u nekom trenutku raščistili “nered”. Nemojte odlagati.

7. Previše troše na hranu i sitnice.

Zalogaj tu i tamo ili večera u lepom restoranu, ukoliko preterate, zaista mogu dovesti do toga da potrošite više nego što zaradite. Unapred planirajte ishranu i ponesite gricaklice, kako biste se hranili zdravo i sačuvali džep.

Izvor: americatruckdriving.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.