Put oko sveta za 21 dan – Najduža železnička linija na svetu spaja ove dve zemlje!

Transsibirska železnica izgubila je prvo mesto! Izgradnjom jedne deonice pruge u Aziji, stvorena je nova najduža železnička veza na svetu!

Iako su vozovi često veoma potcenjen način putovanja, za razliku od vazdušnog saobraćaja, podrazumevaju smenu pejzaža, spektakularne planine, ogromna polja, živopisne reke, moderne gradske prikaze i mnogo čega još. Vožnja vozom je krajnje šarmantan način upoznavanja sveta iz samo jednog kupea i nije čudo što se sudbine mnogih poznatih književnih likova upravo odigravaju u njima.

A u slučaju da ste ikada razmišljali da vozom proputujete ceo svet, ili bar polovinu, dobra vest je da više ne morate da sanjarite. Kako je povezivanjem nove železničke pruge stvorena najduža železnička veza na svetu, obilazak polovine sveta je sasvim moguć, jer od Portugala do dalekog Singapura možete putovati na jednom koloseku.

Putovanje koje počinje u Lagosu u Portugalu vodi vas kroz nekoliko atraktivnih stanica kao što su Pariz, Moskva ili Peking. Ukupna dužina rute je neverovatnih 18.755 km, a dužina putovanja oko 21 dan. Nema sumnje da je reč o najdužem kopnenom putovanju, koje je od početka decembra 2021. godine dostupno svima.

Ova ruta je dugo bila nemoguća zbog zatvorene železničke linije u Laosu. Nekada su putnici morali da pređu Vijetnam, gde bi prešli u autobus koji ih je vozio sve od Sajgona do Bangkoka. Izgradnja železničke pruge u Laosu je, između ostalog, otvorila vrata železničkom saobraćaju iz Kine. Linija povezuje kineski grad Kunming sa glavnim gradom Laosa, Vijentijanom.

Naravno, odlazak na najduže putovanje vozom na svetu nije za svakoga, jer, osim što podrazumeva mnogo planiranja i duge sate provedene u vozu, znači i izdvajanje veće sume novca za karte.

U slučaju da ste zainteresovani, moraćete prethodno da osigurate oko 1.200 EUR, i to samo za karte u jednom smeru!

Izvor: railtarget.eu