Ford ima inovativno rešenje za sprečavanje krađe točkova(VIDEO)

Za skidanje točkova na Fordovim automobilima koristiće se posebni ključevi za skidanje matica čiji je dizajn baziran na glasovnom uzorku vlasnika vozila.

Iz Forda kažu kako je sigurnost samih automobila sve veća, pa lopovi umesto automobila kradu delove poput npr. točkova. Jedan od načina zaštite od krađe je zaključavanje matica, no ni to nije savršeno rešenje, jer lopovi mogu probiti i takvu zaštitu i ukrasti točkove.

Zbog toga su osmislili prilično zanimljivo i posebno rešenje zahvaljujući kojem bi točkovi trebalo da ostanu na svom mestu čak iako se na njih namere i najuporniji lopovi. Naime, koriste posebne matice za zaključavanje koje su jedinstvene za svakog korisnika, a te matice, kao i ključ za njihovo otključavanje, bazirani su na glasu vlasnika automobila i izrađeni putem 3D printera.

 

Matica i ključ su od nerđajućeg čelika u jednom delu i tek onda odvojeni, što onemogućuje kopiranje i kloniranje ključa, koji je dostupan samo vlasniku vozila. U procesu stvaranja jedinstvene matice i ključa ne moraju se koristiti isključivo zvučni zapisi, već npr. i nekakav specifičan dizajn, inicijali vlasnika vozila itd.

Princip na kojem se rade jedinstvene matice i ključ je sledeći – inženjeri prvo snime glasovni zapis vlasnika automobila u trajanju ne kraćem od jedne sekunde, nakon čega poseban softver konvertuje zvučni zapis u fizički obrazac koji se može odštampati i koristiti kao dizajn za matice za zaključavanje i njihov ključ.

Zahvaljujući 3D štampanju, omogućena je veća sigurnost i personalizacija automobila, izjavio je Fordov inženjer Raphael Koch, dodavši kako je to dokaz da je 3D štampa budućnost u proizvodnji automobile.

Izvor: zimo.dnevnik.hr